Jaime Andreas
Jaime Andreas Tuin 11 mrt 2020

7 makkelijke tips voor een milieuvriendelijke tuin

Met al die stormen de afgelopen tijd lijkt het eerder op herfst en Nederland kennende gaat het in april nog even sneeuwen. Maar geloof het of niet; het voorjaar komt echt al om de hoek kijken. Wij kijken er in ieder geval heel erg naar uit om lekker in de tuin te zitten met een zonnetje en een wijntje. En dat doen we het liefst in een milieuvriendelijke tuin.

Het bereiken van een milieuvriendelijke tuin is echt niet zo moeilijk, maar je moet er wel wat dingetjes voor doen. Van Intratuin kregen we handige tips, zodat jij ook van een milieuvriendelijke tuin kan genieten zodra het weer een beetje beter wordt.

7 tips voor een milieuvriendelijke tuin

1. Goeie grond

Een goede grond is de basis van je tuin. Het succes van je gazon, moestuin of siertuin wordt bepaald door beestjes, schimmels en bacteriën. Laat de natuur lekker zijn gangetje gaan en gebruik zo min mogelijk bestrijdingsmiddelen. Puur natuur is key.

2. Heel. Veel. Groen.

Lekker veel groen is het aller belangrijkste in een milieuvriendelijke tuin. Kijk dus waar je nog meer groen kunt toevoegen in jouw tuin. Ergens een extra stukje gras, toch nog wat meer frisse plantjes of denk aan een groene afscheiding in plaats van een schutting. Nog origineel ook!

> Lees ook: Origineel idee: ga eens voor een zwarte schutting in de tuin

3. Nog meer groen

Heb je geen grote tuin, maar wel een garage of een schuur met een plat dak? Perfect! Dit kun je namelijk heel goed gebruiken om een groene oase te creëren.

4. Buzzz! Insecten

Ja, wij zijn ook geen fan van creepy insecten, maar ze zijn wel heel goed voor je tuin en voor het milieu. Dus plant bloeiende planten en bloemen om insecten aan te trekken.

5. Omarm rommel

De neiging om al het onkruid in je tuin weg te halen is groot, maar helemaal niet nodig. Onkruid bevordert namelijk de biodiversiteit in je tuin. Bepaalde insecten zijn dol op de bloemetjes van onkruid en die insecten zijn weer top voor de tuin.

Ruim ook niet ieder hoopje bladeren of gras gelijk op; sommige dieren zijn daar gek op en verstoppen zich daarin!

6. Water managen

Watermanagement wordt steeds belangrijk nu er periodes zijn met extreem veel regen of juist behoorlijke droogte. Probeer bijvoorbeeld zo min mogelijk oppervlakte van de tuin te bestraten. Minder bestrating betekent meer plaats voor planten, maar ook een beter bodemleven.

Gebruik een regenton of plant meer groen in je tuin zodat regenwater geleidelijker in de bodem wordt geabsorbeerd.

7. Zorg voor schaduw en koelte

Een goed bedekte tuin kan in de hete zomer zorgen voor meer koelte en schaduw in huis. Dat is fijn, dan hoef je minder ventilatoren aan te zetten om het koel te maken. Plaats een boom in je tuin of laat de schutting begroeien met een toffe klimmende plant.

Lentekriebels gekregen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
7 makkelijke tips voor een milieuvriendelijke tuin
Sluiten