Maaike Kooijman
Maaike Kooijman | LinkedIn Diy 14 april 2019

Mieren in de keuken? Jaag ze weg met deze gemakkelijke DIY

De zomer is in aantocht en dat betekent: lekker zelf limonade en zoete cocktails maken! Maar ook: mieren in de keuken die die zoete drankjes – of zelfs maar een paar broodkruimels – net zo lekker vinden als jij. En die daarna ook niet van plan zijn weg te gaan. Zelfs als je nog géén zoete substanties of andere etensresten op het aanrecht hebt, kunnen de insecten je komen bezoeken op zoek naar voedsel. Argh!

In dit artikel gaven we al een aantal tips om mieren in de keuken te bestrijden – zoals een mierenlokdoos – maar er blijkt ook een DIY te zijn die je daarbij kan helpen. Die is niet alleen simpel, maar ook nog eens natuurlijk, zodat er geen kans is dat dingen in de keuken in aanraking komen met chemische bestrijdingsmiddelen.

Deze DIY maakt gebruik van citrusschillen, dus schillen van bijvoorbeeld citroen, sinaasappel en grapefruit. Daar zit d-limoneen in, een soort zure olie die giftig is voor mieren. Enerzijds zullen de mieren die er al zijn doodgaan als ze ermee in aanraking komen, anderzijds zorgt de spray die je maakt ervoor dat de spoor naar het voedsel wordt weggevaagd, zodat er ook geen nieuwe mieren in de keuken komen.

Een klein beetje moeite, maar met groot resultaat: niets is immers zo irritant als een mier vinden op de appel die je net lekker wilde gaan eten, of in het pak suiker waar je een cake mee wilde bakken.

DIY tegen mieren in de keuken

Om zelf anti-mierenspray te maken, doe je wat citrusschillen in een pannetje. Giet daar gewone azijn overheen tot de schillen bedekt zijn (tip: ook schoonmaakazijn is trouwens één van de dingen waar mieren niet tegen kunnen). Zet het vuur aan en verwarm de schillen in azijn tot het mengsel heet is, maar nog niet kookt.

Zet het vuur uit en laat de schillen een paar uur intrekken en afkoelen, het liefst een hele nacht. Zeef het mengsel daarna, zodat je alleen de vloeistof overhoudt. Die kun je in een spuitflesje doen. Spuit dat overal waar je mieren hebt gezien et voilà, ze zullen op magische wijzen verdwijnen.

Ook handig: als je elk jaar last hebt van mieren in de keuken, kun je de spray van tevoren maken en in de koelkast bewaren, zodat je het meteen kunt gebruiken als de eerste mier is gespot.

Fijne mier-vrije lente!

Ook andere insecten in huis bestrijden?

Apartment Therapy

Reageer op artikel:
Mieren in de keuken? Jaag ze weg met deze gemakkelijke DIY
Sluiten