Frederique Rekers
Frederique Rekers Interieur 17 mrt 2021

Wat is een Mid-Century Modern interieur? We delen tips en voorbeelden

De stijl van het midden van de twintigste eeuw noemen we een Mid-Century Modern interieur. Maar hoe zit dit er precies uit? We leggen je uit hoe deze klassieke woonstijl eruit ziet en hoe je dit het best kan toevoegen in jouw interieur.

Mid-Century Modern interieur: wat is het?

De stijl van het midden van de eeuw is modern en klassiek. De stijl was het populairst in de vroege jaren 40 tot aan de jaren 60 en werd het meest gezien in Amerikaanse huizen uit de middenklasse.

De ontwerp principes liggen bij open interieurs, strakke lijnen, geometrische vormen en natuurlijke materialen. Dit wordt veel meegenomen in andere interieurstijlen en is daarom erg tijdloos.

De architecten en woningontwerpers van toen hielden rekening met de toenemende wens van mensen om een rustig leven in de buitenwijken te leiden. Ook werd rekening gehouden met de vraag naar huizen die snel en betaalbaar moesten worden opgeleverd.

Alles wat je wilt weten over een Nieuw Mediterraans interieur (dé interieurstijl van 2021?)


Het resultaat hiervan was een stijl die werd gekenmerkt door functionaliteit en eenvoud in het decor. De stijl omvat alles in zowel interieur als exterieur van het huis.

Het Mid-Century Modern interieur is sterk beïnvloedt door de Bauhaus-beweging. Deze was gebaseerd op unieke kunstwerken met elementen van functionaliteit. Dit kwam ook in uiting van geometrische vormen en ook organische, symmetrische en levendige elementen.

We gaan even laten zien wat we bedoelen. Zoals je hier ziet, zie je veel ronde decoraties: de spiegel, de plantenbakken en vazen.

In contrast met de ronde vormen zie je het kastje met strakke lijnen gemaakt van natuurlijke materialen. Je ziet een paar fellere kleuraccenten en dus de basis van een Mid-Century Modern interieur.

Dus, nu je weet hoe het Mid-Century Modern interieur eruit ziet kunnen we gaan kijken naar hoe je deze moderne stijl in je eigen huis toe kan voegen.

Tip 1: Kies een meubelstuk dat eruit springt

Alle ruimtes uit het midden van de eeuw hebben één opvallend meubelstuk dat de toon zet voor de ruimte en het meest opvalt. Deze heeft vaak een organische vorm (en eventueel gedurfde kleur) en heeft als doel om het strakke minimalisme van de rest van de ruimte te doorbreken.

Je kan er dus voor kiezen om een statement salontafel te kiezen van natuurlijk materiaal. Of kan je kiezen voor een opvallende loungeset.

Tip 2: Omarm natuurlijke materialen

Dit kunnen onder andere klei, steen, baksteen en goed bewerkt hout zijn. Ga daarnaast voor spaarzaam niet-traditionele materialen zoals glas.

Tip 3: ga voor gedurfde kleuren

Wees niet verlegen en kies voor gedurfde kleuren voor je meubels. Je kan een of twee gewaagde tinten kiezen en het verder rustig laten.

Trendy, felle kleuren toepassen in je interieur doe je zo


De Mid-Century Modern stijl vertrouwd op gedurfde kleuraccenten, zodat de symmetrie en rust van de rest van de kamer de gewaagdheid compenseert.

Tip 4: Veel kunst

Artistieke kunst is essentieel voor een Mid-Century Modern interieur. Het liefst abstract zodat het in combinatie met de geometrische vormen de verschillende texturen versterkt.

Tip 5: Statement-verlichting

Dit maakt het interieur compleet. Om textuur toe te voegen aan de kamer wordt vaak gekozen voor hanglampen. Zo creëer je extra schaduwen.

De hanglampen mogen in gekke vormen komen en wees vooral erg creatief. Kies voor zachte verlichting in open ruimtes.

5 vragen aan… Demi Christensen over haar bohemien vintage interieur

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

DecoistRetrostudio

Reageer op artikel:
Wat is een Mid-Century Modern interieur? We delen tips en voorbeelden
Sluiten