Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Interieur 20 feb 2019

Let’s talk about paint: dit zijn dé do’s en don’ts voor het verven van meubels

Denk jij er over na om een oud meubelstuk op te knappen en een nieuw likje verf te geven? Tof idee! Wij helpen je een handje op weg met de belangrijkste do’s en don’ts op het gebied van meubels verven, zodat jij zo voorbereid mogelijk aan de slag kan.

Mijn grote droom is een oude buikkast kopen, en deze verven in een uitgesproken kleur. Het liefste okergeel, maar ook living coral lijkt me fantastisch. Tientallen planten erop, en niets meer aan doen. Maar voordat ik aan dit project begin, heb ik me volledig ingelezen over het verven van meubels. Een goede voorbereiding is immers het halve werk.

DO: denk na over het te verven item

Toen ik mijn plannen op de redactie vertelde, schrok een collega. Een vintage kast verven vond ze hartstikke zonde. Dat deed me wel nadenken: is het altijd zonde om een oude kast te verven? En is een oude kast per definitie antiek? Bedenkt dit eerst voor jezelf. Misschien vind je het niet erg om een goedkope kast van Marktplaats een likje verf te geven, terwijl een kast van je overgrootoma ineens een stuk waardevoller blijkt.

Voelt het goed? En zorgt dat likje verf ervoor dat je die vintage kast wél in je interieur neer gaat zetten? Ga er dan gewoon voor. Het is geen goed idee om dure antieke meubels te kopen om het te verven, maar dingen die je al hebt kunnen door een nieuw kleurtje ineens een stuk leuker in je interieur staan.

DON’T: te veel geld uitgeven

Zoals we hierboven al zeiden: koop geen dure vintage kast om ‘m vervolgens te gaan schilderen. Er zijn genoeg goedkopere kasten met een minder hoge waarde die óók heel mooi zijn om te DIY’en. Stel voor jezelf een limiet. Hoeveel geld wil jij uitgeven aan een kast?

DO: mix de kleur die jij wilt

Natuurlijk kan je naar een verfwinkel gaan, en daar de eerste de beste kleur kopen die je ‘wel leuk’ lijkt. Maar eerlijk is eerlijk: daar raak je misschien snel op uitgekeken, of ben je naderhand tóch niet tevreden over.

Daarom is het belangrijk dat je goed weet welke kleur je wilt. Speur eens rond op Pinterest, en ga voor een kleur die jij écht mooi vindt in huis. Als je die kleur gevonden hebt, kan je ‘m laten mengen bij een bouwmarkt of verfzaak.

DON’T: verven zonder te schuren

Als je meteen begint met verven, is de kans groot dat de verf niet pakt en dat deze er snel weer afbladdert. Daarom is het erg belangrijk dat je de kast (of stoel, of tafel) eerst goed schuurt en stofvrij maakt. De verf zal daardoor veel mooier blijven, en langer blijven zitten.

Meer lezen over verven?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Let’s talk about paint: dit zijn dé do’s en don’ts voor het verven van meubels
Sluiten