Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Tips 23 okt 2020

Jij kan dit ook – 4 tips om meubels uit de kringloop nieuw leven in te blazen

Ananda en Jody van Reliving ken je inmiddels wel: ze zijn experts in het vinden van tweedehands en vintage meubels en accessoires. In samenwerking met hun in huis meubelrestaurateur Luca zetten ze 5 tips op een rijtje waarmee jij meubels uit de kringloop een kleine opknapbeurt kan geven.

Luca is al van jongs af aan bezig met het opknappen en hergebruiken van meubels. Zijn vuistregel? Eerst kijken of je iets kunt restaureren voordat je het weggooit. En in de meeste gevallen is dat echt zo moeilijk nog niet.

Zo kan jij ook meubels uit de kringloop opknappen

1. Steek oud hout in een nieuw jasje

Zie je een leuk meubelstuk in de kringloop, maar kan het hout wel een opknapbeurt gebruiken? Dit is geen reden meer om het item te laten staan met de tips van Luca voor zowel schuren als verven!

Tip voor schuren
Schuren doe je alleen als het écht nodig is, bijvoorbeeld als je een item wilt voorzien van een nieuw likje verf. Pak nu niet gelijk het eerste de beste schuurpapiertje beet. Schuurpapier is namelijk erg grof en het kan daarom al snel misgaan. Probeer eerst eens staalwol te gebruiken, dat is een veel zachter materiaal en geeft wellicht al genoeg effect.

Tip voor verven
Wanneer het hout geschuurd is, zal de verf een stuk beter hechten. Luca adviseert om altijd lakverf te gebruiken en heeft ook nog een andere handige tip voor je. Hoogglans verf brengt het makkelijkst aan, dus kies daarvoor. Vind je een matte finish mooier? Dan kun je na het verven (opnieuw) met een stukje staalwol de glans eraf schuren. Easy does it!

2. Vervang oude stekkers

Vind je een prachtige lamp in de kringloop, maar met een niet-geaarde (lees: ronde) of buitenlandse stekker? Niet getreurd! Je kan dit namelijk heel makkelijk oplossen. Bij de bouwmarkt kun je voor een paar euro een geaarde stekker (lees: met inkepingen) krijgen. Vervang de oude stekker en de lamp kan zo weer jaren mee!

3. Pimp een stoel met een nieuw stofje

Fervent kringloop bezoeker kent dit probleem als geen ander; je ziet een mooie kwalitatieve stoel, maar de bekleding is niet om aan te zien. Normaal gesproken zou je deze stoel laten staan, maar wij hebben goed nieuws. Sommige stoelen zijn namelijk heel makkelijk te herstofferen. Kies voor een stoel met een aparte zitting en rugleuning; het is namelijk het makkelijkst om rechte stukken te stofferen.

Zo ga je te werk:

  • Stap 1: Knip een passend stuk stof uit (lees: net iets groter dan het oppervlak).
  • Stap 2: Trek het dermate strak over het oppervlak heen. Probeer plooien zo veel mogelijk te vermijden.
  • Stap 3: Niet het vast aan de onder- of achterkant van de stoel en voilà!

Nog één laatste tip: onder de stoffering van een stoel zit schuim. Dit gaat normaliter 10 jaar mee, dus als je stoelen vindt die ouder zijn dan dat met originele bekleding, wordt het wellicht een ingewikkelder klusje.

4. Laat beschadigd fineer voor wat het is

Tot slot geeft Luca je nog één advies mee: wanneer je in de kringloop een item ziet waar het fineer van afrolt, laat het dan lekker staan. Zo’n soort restauratie is een vak apart en gaat vaak erg moeizaam.

Zie je het zelf niet zo zitten om je aan het klussen te wagen, maar wil je je interieur wel graag nieuw leven inblazen? Stuur dan een berichtje naar Luca via De Opwaardeerkamer, wie weet kan hij het item voor je opknappen.

Meer over vintage van Jody en Ananda?

Wij zijn Ananda en Jody van Reliving.nl: dé nieuwe marktplaats voor tweedehands design en interieur. Door middel van een zorgvuldig gecureerd aanbod door experts willen we laten zien dat je jouw droominterieur kan creëren met duurzame tweedehands items.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Jij kan dit ook – 4 tips om meubels uit de kringloop nieuw leven in te blazen
Sluiten