admin
admin Diy 4 jun 2013

Met deze 7 tips overleef je een verbouwing

Wanneer je wel eens een verbouwing hebt meegemaakt weet je dat je geduld en geld snel op kunnen raken en de gemoederen soms flink op kunnen lopen. Maar laat het niet zover komen. Daarom delen we vandaag een lijst met tips om een renovatie of verbouwing soepeler te laten verlopen.

Zal de verbouwing helemaal perfect gaan? Nee, natuurlijk niet. En, zal het je leven zoals je het tot nu toe kent tijdelijk veranderen? Waarschijnlijk wel. Maar wanneer je een goed plan hebt is het makkelijker om dingen op een rijtje te zetten, en heb je beter overzicht in situaties die je van tevoren niet had kunnen bedenken.

1. Maak een overlevingsplan

De meeste verbouwingen en renovaties leiden tot een zekere mate van ongemak. Bijvoorbeeld omdat dingen niet gaan zoals eerder was verwacht, of omdat er iemand nodig is die de werklieden coördineert waardoor je minder uren moet gaan werken. Soms zal het zelfs nodig zijn om tijdelijk te verhuizen. Wat je ook zal moeten veranderen om een renovatie zo soepel mogelijk te laten verlopen, neem wat tijd om een plan te maken. Je zal versteld staan van je eigen vindingrijkheid. Bij een keukenverbouwing kan het bijvoorbeeld voorkomen dat je tijdelijk op een campinggasje zal moeten koken en de afwas moet doen in de badkamer. Wanneer je hier van tevoren al vanuit gaat en dingen regelt waardoor dat mogelijk is, kunnen dingen alleen maar meevallen. En kom je niet voor verrassingen te staan.

2. Wees georganiseerd

Je kunt helaas geen verbouwing overleven zonder goede organisatie. Dit zal voor ieder persoon anders zijn, maar regel is dat je een manier moet hebben om afspraken en papierwerk bij te kunnen houden. Een duidelijke planning en administratie zijn dus heel belangrijk. Creëer een systeem dat voor jou werkt. Wanneer je bijvoorbeeld een mappensysteem gebruikt maak dan een duidelijke scheiding. Een onderverdeling per ruimte in huis kan helpen, en maak per onderverdeling ook weer onderverdelingen. Bijvoorbeeld voor offertes, rekeningen en ontvangstbewijzen. Houd belangrijke telefoonnummers en andere contactinformatie altijd bij de hand. Een goede organisatie kost misschien iets meer tijd, maar het neemt veel stress weg en voorkomt dat je moet zoeken.

3. Houd je aan je planning

Houd er rekening mee in je planning dat afspraken uitlopen en onderdelen niet op voorraad kunnen zijn. Niets kan een project meer vertragen dan een huiseigenaar die te laat komt bij afspraken en onderdelen te laat bestelt. Ook kunnen er dingen fout gaan bij de levering of tijdens het transport. Je kunt dingen beter iets te vroeg in huis hebben en het tijdelijk op moeten slaan, dan dat je materiaal te laat is en de hele bouw stilgelegd moet worden. Dat is tijd en geld die je had kunnen besparen wanneer je een goede planning had gehad.

4. Geef dingen uit handen

Natuurlijk is het goed om geld te willen besparen door sommige klussen zelf op je te nemen. Je eigen bloed, zweet en tranen voegen gerust iets toe in een huis, maar het brengt ook een hoop stress met zich mee. Vraag jezelf af of het meer waard is om dingen zelf te doen, of iemand ervoor in te huren die het veel sneller en netter kan. Wees eerlijk tegen jezelf en herken waar je zelf goed in bent en welke klussen je misschien beter kunt uitbesteden. Zeker wanneer je een zekere tijdsdruk hebt, is het vaak verstandig om hulp in te roepen. Kies één of twee ruimtes in huis waar je zelf dingen kunt doen en laat de rest over aan de experts. En houd er rekening mee in je planning dat je niemand in de weg loopt wanneer je zelf aan de slag gaat.

5. Hak knopen door

Het uitzoeken van bijvoorbeeld een tapijt, keukenblad of muurverf kunnen je ontmoedigen, maar het is beter om gewoon de knoop door te hakken en een beslissing te maken. Ga wat vaker op je onderbuikgevoel af en heb vertrouwen in je eigen keuzes. De neiging van huiseigenaren om elk detail zelf te willen beheren kan voor behoorlijk wat vertraging zorgen. Te lang wikken en wegen kan resulteren in te late bestellingen en bijkomende kosten. Om nog maar te zwijgen over de vertragingen die dat met zich meebrengt in je verdere planning.

6. Geef je werklieden de ruimte

Het klinkt misschien logisch, maar experts worden niet voor niets experts genoemd. En elke minuut dat werklieden met jou staan te praten, spenderen ze niet aan jouw huis. Het kan eng zijn om dingen uit handen te moeten geven. Zullen ze het wel goed doen? Hoe houd je het overzicht? Maar één ding is zeker: er zijn maar weinig mensen die goed geconcentreerd kunnen werken wanneer er constant iemand over hun schouders mee staat te kijken. Kies werklieden die je aangeraden zijn door mensen die je vertrouwt. Zet daarna dagelijks een vaste tijd neer om het werk waar te nemen en houd je aan die tijd. Begroet de werklieden bijvoorbeeld aan het begin van de dag en bespreek wat er die dag op de planning staat. Maak aan het einde van de dag een moment vrij om het werk te bekijken en vragen voor de volgende dag te noteren. Dit kan bijvoorbeeld net voor of net nadat de crew is vertrokken. Laat je niet verleiden om meerdere malen per dag te gaan kijken. Dit houdt de werklieden van hun werk en zorgt ervoor dat er irritaties ontstaan die voorkomen hadden kunnen worden.

7. Wees flexibel

Het plannen van een verbouwing is als het plannen van een bruiloft. Er zal altijd iets fout gaan. Maar het zijn die kleine incidenten die hun stempel drukken op de ervaring. Hoe erg het ook is, later lach je erom en heb je een goed verhaal voor bij een borrel. Een verbouwing laat zien wat voor persoon jij bent en hoe je omgaat met uitdagingen. Je kunt veel van een verbouwing leren, ook over jezelf. Een verbouwing herinnert ons eraan dat er maar weinig dingen in het leven zijn die we compleet onder controle kunnen hebben. Het accepteren daarvan is wat je verder brengt. Zodat je er helemaal klaar voor bent, mocht je nog eens voor de keuze staan om je huis te gaan verbouwen.

Meer lezen over het verbouwen van je huis:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

www.decoist.com

Reageer op artikel:
Met deze 7 tips overleef je een verbouwing
Sluiten