Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Wooninspiratie 22 okt 2018

Wat levert meerwaarde voor je huis (en wat vooral niet)

Hoewel we bij Roomed graag denken dat we experts zijn op het gebied van interieur, is het soms ook fijn om het over te laten aan de échte experts. Marlies Novica is zo’n expert die met haar bedrijf ExpatHome behoorlijk lekker bezig is. Marlies is ervan overtuigd dat een fijn huis helpt balans te vinden in drukke levens. Vandaag geeft Marlies advies over de meerwaarde voor je huis.

Verbouwen. You love it or you hate it. Het zal natuurlijk niemand verbazen dat ik er gek op ben. Ik hou nou eenmaal van dingen maken in de breedste zin van het woord. Maar goed, verbouwen dus. Als je het slim aanpakt kan een verbouwing flink waarde toevoegen aan je huis. Ik heb wat onderwerpen onder elkaar gezet om de boel wat overzichtelijker te maken. Want wat levert nou meerwaarde op voor je huis en wat niet?

Geen meerwaarde: op maat gemaakte raambekleding

Deze komt vaak terug. Na een mooie renovatie wil je de puntjes op de ‘i’ zetten en laat je prachtige shutters op maat maken voor de ramen. Voor jou heeft dit meerwaarde maar de volgende bewonen wil misschien liever gordijnen. En dan verdwijnen jou zo geliefde shutters in het kampvuur. Op maat gemaakte raambekleding bied absoluut meerwaarde aan je eigen woonplezier maar niet aan de waarde van je huis.

Wel meerwaarde: verduurzamen

Jaren geleden waren zonnepanelen voornamelijk lelijk en raar maar die tijden zijn voorbij. Verduurzamen is hot. En wat hot is heeft waarde. Dus investeren in zonnepanelen en een warmtepomp is zeker een goed idee. Uiteraard is dit niet zo gemakkelijk als het lijkt dus laat je goed adviseren.

meerwaarde

Geen meerwaarde: mozaïek tegels

Een ingewikkelde mozaïekvloer laten leggen in de badkamer is duur en gaat lang mee dus zal het wel meerwaarde opleveren voor mijn huis. Deze logica komt vaak voorbij. Het spijt me dat ik nou juist degene ben die het slechte nieuws moet leveren maar deze logica klopt niet. Alleen omdat de aanschaf prijzig is, geeft dit nog geen meerwaarde aan je huis. Een mozaïekvloer is veel te smaakgevoelig om een meerwaarde te vormen.

Wel meerwaarde: meer licht

Wij mensen zijn gek op licht. Daarom zijn lichte woningen vaak meer in trek dan donkere. Het toevoegen van een lichtkoepel op het platte dak, een dakkapel plaatsen of een extra raam laten zetten is daarom altijd een goed idee.

Geen meerwaarde: zelf verbouwen

Tenzij je aannemer bent is zelf verbouwen zelden een strak plan. Bedenk dat jouw geknutsel verantwoordelijk gaat zijn voor de technische keuring van de kopende partij. Ieder detail telt en als het fout gaat ben je zelf de sjaak. Als je het goed voor elkaar wil hebben kun je het best in zee gaan met een goed aannemersbedrijf. Neem de tijd voor je vooronderzoek en vraag offertes op bij verschillende bedrijven.

Wel meerwaarde: meer ruimte

Dit is natuurlijk een inkoppertje. Meer vierkante meters leveren meer geld op. Je kan het zo rigoureus aanpakken als je zelf wil. Of als je portemonnee aan kan 😉 Denk aan een opbouw, uitbouw of het laten plaatsen van een kelderbak. Maar het kan ook kleiner. Zo kun je een aparte kamer realiseren in de tuin en deze als kantoor of gastenverblijf gebruiken.

Meer lezen van onze interieurexpert?

Een Instagram proof gallery wall maak je zo (tips van een interieurexpert)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Wat levert meerwaarde voor je huis (en wat vooral niet)
Sluiten