Tips 19 sep 2015 Hannah Westra

Meer balans in huis door de regel van drie

We willen je niet de les lezen, maar hebben toch wat regels voor je die je kunnen helpen om balans te creëren in je interieur. Nu weten we ook wel dat regels er vaak zijn om verrbroken te worden, dus laten we dat woord vooral veranderen in ‘richtlijnen’. Dit advies gaat over de regel van drie. Misschien ken je het wel en klinkt dit vanzelfsprekend. Heb je er nog nooit over gehoord of ben je toch wel benieuwd hoe dit je kan helpen? Lees dan vooral even verder.

Eigenlijk is de regel van drie best eenvoudig. Het houdt in dat oneven aantallen aantrekkelijker zijn en beter te onthouden dan even getallen. De richtlijn geldt dus voor alle oneven getallen, maar begint bij drie. Hoe dat komt? Vanaf drie dezelfde soort dingen beginnen onze hersenen een patroon te herkennen. Bij één of twee dingen is er nog geen sprake van herhaling, bij drie ontstaat er een ‘collectie’. Hoe je dat kunt toepassen in je interieur vertellen we dus door deze richtlijnen. Enjoy!

1. Collecties

Roomed-regel-van-drie-deco
Bron: pixabay

Verzameling van drie
Hoewel de vazen op deze foto allemaal dezelfde kleurtint hebben, ziet het er niet saai uit. Dat komt doordat het een collectie is van drie dingen die bij elkaar passen, maar wel allemaal van formaat verschillen. Bij het maken van zo’n mini-collectie hoeven de items niet per se dezelfde kleur of vorm te hebben. Je kunt dus eindeloos variëren met setjes van drie items bij elkaar.

Roomed-regel-drie-verzamelingen

Grotere verzamelingen
Op bovenstaande foto is geëxperimenteerd met meerdere verzamelingen. Je ziet eigenlijk drie verschillende dingen die een eenheid vormen: de haakjes, de lijsten en de overige items in zwart-wit. Het zijn als het ware drie kleine collecties die samen een geheel vormen. Ondanks dat het best veel losse spullen zijn, wordt het daardoor niet te druk.

2. Kleur en textuur

Roomed-regel-drie-kleuren

Kleur
Een interieur dat bestaat uit twee kleuren, zoals dit appartement in Brooklyn, kan heel mooi zijn. Maar een derde kleur kan daarentegen veel meer dimensie toevoegen. In het voorbeeld hierboven zie je wel meer kleuren, maar toch is er sprake van balans. Dat komt doordat de bewoner de kleur geel op drie verschillende plekken terug laat komen. Als je deze kleur alleen in het vloerkleed en de lamp terug zou zien, kan het er al snel gek uitzien. Doordat ook in het grote schilderij diezelfde kleur geel is verwerkt, voelt de ruimte veel rustiger.

Roomed-regel-drie-textuur
Bron: Caisak

Textuur
Hetzelfde geldt voor textuur. De bank en de twee verschillende kleedjes erop hebben alledrie een andere textuur. Wanneer alleen het gebreide plaid op de bank zou liggen, zou het plaatje minder compleet zijn. Zelf alvast fijne plaids shoppen voor als het weer kouder wordt? Bekijk deze prachtige budget-finds.

3. Kunst

Roomed-regel-drie-haakjes

Haakjes
De items aan deze haakjes hangen daar waarschijnlijk omdat ze dagelijks gebruikt worden. Toch ontstaat er een grappig effect omdat er drie dingen boven elkaar hangen. Op deze manier lijkt het meteen een collectie, terwijl dat effect bij maar twee haakjes waarschijnlijk veel minder was geweest. Zelf toffe haakjes maken? Wij leggen je uit hoe je dat met speelblokken doet.

Roomed-regel-drie-lijsten

Asymmetrie
Bij het maken van een art gallery is het sowieso interessanter om lijsten asymmetrisch op te hangen. Maar je raadt het al: ook hier geldt dat een oneven aantal nog net even aantrekkelijker is. Symmetrie is in ieder geval niet de sleutel tot evenwicht, dus speel daar lekker mee.

4. Meubels

Roomed-regel-van-drie-meubels

De regel van drie voor meubels
In bovenstaande foto vormen de houten kist, kapstok en stoel een eenheid. Je kunt je afvragen hoe vaak de stoel gebruikt wordt, maar zonder de stoel is de ruimte toch minder in balans. Hanteer je de richtlijn in dit geval? Kies dan vooral voor meubelstukken in verschillende hoogtes en materialen die bij je passen.

Heb je een hoog plafond? Ook dan is het slim om de regel van drie aan te houden. Weten hoe je dat kunt doen? Wij geven je zeven tips voor het decoreren van een hoog plafond.

Reageer op artikel:
Meer balans in huis door de regel van drie
Sluiten