Hannah Westra
Hannah Westra Tips 30 mei 2019

Handig: met de regel van drie creëer je meer balans in je interieur

We weten dat regels er vaak zijn om verbroken te worden, maar toch kunnen deze ‘richtlijnen’ je helpen bij het vinden van meer balans in je interieur. Dit advies gaat over de regel van drie. Misschien ken je het wel en klinkt dit vanzelfsprekend. Heb je er nog nooit over gehoord of ben je toch wel benieuwd hoe dit je kan helpen? Lees dan vooral even verder.

Eigenlijk is de regel van drie best eenvoudig. Het houdt in dat oneven aantallen aantrekkelijker zijn en beter te onthouden dan even getallen. De richtlijn geldt dus voor alle oneven getallen, maar begint bij drie. Hoe dat komt? Vanaf drie dezelfde soort dingen beginnen onze hersenen een patroon te herkennen. Bij één of twee dingen is er nog geen sprake van herhaling, bij drie ontstaat er een ‘collectie’. Hoe je dat kunt toepassen in je interieur vertellen we dus door deze richtlijnen.

1. Collecties style je met de regel van drie

Roomed-regel-van-drie-deco

Hoewel de vazen op deze foto allemaal dezelfde kleurtint hebben, ziet het er niet saai uit. Dat komt doordat het een collectie is van drie dingen die bij elkaar passen, maar wel allemaal van formaat verschillen. Bij het maken van zo’n mini-collectie hoeven de items niet per se dezelfde kleur of vorm te hebben. Je kunt dus eindeloos variëren met setjes van drie items bij elkaar.

2. Kleur en textuur

Roomed-regel-drie-kleuren

Kleur
Een interieur dat bestaat uit twee kleuren, zoals dit appartement in Brooklyn, kan heel mooi zijn. Maar een derde kleur kan daarentegen veel meer dimensie toevoegen. In het voorbeeld hierboven zie je wel meer kleuren, maar toch is er sprake van balans. Dat komt doordat de bewoner de kleur geel op drie verschillende plekken terug laat komen. Als je deze kleur alleen in het vloerkleed en de lamp terug zou zien, kan het er al snel gek uitzien. Doordat ook in het grote schilderij diezelfde kleur geel is verwerkt, voelt de ruimte veel rustiger.

Textuur
Hetzelfde geldt voor textuur. Je stylt een stoffen bank bijvoorbeeld helemaal al met twee verschillende plaids, waarvan bijvoorbeeld één gebreide en één schapenvacht. Wanneer alleen het gebreide plaid op de bank zou liggen, zou het plaatje minder compleet zijn.

3. Kunst

Haakjes
Wil je een leuke feature aan je gang toevoegen? Hang dan drie verschillende haken boven elkaar voor sjaals of hoeden. Deze items hangen daar waarschijnlijk omdat ze dagelijks gebruikt worden. Toch ontstaat er een grappig effect omdat er drie dingen boven elkaar hangen. Op deze manier lijkt het meteen een collectie, terwijl dat effect bij maar twee haakjes waarschijnlijk veel minder was geweest.

Zelf toffe haakjes maken? Wij leggen je uit hoe je dat met speelblokken doet.

Asymmetrie
Bij het maken van een gallery wall is het sowieso interessanter om lijsten asymmetrisch op te hangen. Maar je raadt het al: ook hier geldt dat een oneven aantal nog net even aantrekkelijker is. Symmetrie is in ieder geval niet de sleutel tot evenwicht, dus speel daar lekker mee.

4. Meubels

Zoek je nog een leuke manier om meubels te stylen? Je raadt het vast al een beetje: gebruik de regel van drie eens. Combineer bijvoorbeeld een lamp, een stoel en een kapstok met elkaar in een hoekje om een vol effect te krijgen. Je kunt je afvragen hoe vaak de stoel in de hal gebruikt wordt (misschien om moeilijke schoenen aan te doen), maar zonder de stoel is de ruimte toch minder in balans.

Hanteer je de richtlijn in dit geval? Kies dan vooral voor meubelstukken in verschillende hoogtes en materialen die bij je passen.

Meer inspiratie om je huis te stylen

Reageer op artikel:
Handig: met de regel van drie creëer je meer balans in je interieur
Sluiten