5 medicinale kruiden die je in je eigen kruidentuin zou kunnen verbouwen

We gebruiken kruiden natuurlijk voor in de keuken. Een beetje basilicum, tijm of oregano maakt een gerecht helemaal af. Maar wist je dat er ook kruiden zijn met een medicinale werking? Wij zetten 5 medicinale kruiden voor je op een rijtje, zodat jij ze ook zelf kunt verbouwen in jouw eigen kruidentuin.

Noot van de redactie: lees je altijd goed in voordat je medicinale kruiden gebruikt. Neem de kruiden nooit zomaar tot je. Schakel hulp in als je iets niet weet.

5 medicinale kruiden om zelf te kweken

1. Goudsbloem

De goudsbloem is zonder twijfel een van de meest vrolijke kruiden in jouw kruidentuin. Met zijn oranje kleur valt ‘ie lekker op. Een fijne bijkomstigheid: goudsbloemen zouden mieren op een afstandje houden door de stof pyretrine in de bloem. Dit stofje wordt normaal gebruikt voor insectenwerende middelen.

Het is een veelzijdig kruid. De goudsbloem wordt gebruikt vanwege de ontstekingswerende, wondhelende, en verzachtende eigenschappen. Dat is een hele mond vol. Je kunt er bijvoorbeeld schaafwonden en eczeem mee behandelen, maar ook een ruwe en schrale huis, luieruitslag, voetschimmel, wratten en eelt maken geen schijn van kans bij dit kruid.

Zelf een goudsbloemzalf maken? Het recept vind je hier.

2. Rozemarijn

Rozemarijn mag niet ontbreken in de keuken. Je kunt er bijvoorbeeld een stukje rundvlees een vollere, kruidigere smaak mee geven. Maar wist je ook dat rozemarijn een medicinale werking heeft?

Zo zorgt rozemarijn dat de bloedsomloop verbeterd, dat luchtwegenproblemen verminderen en vastzittend slijm loskomt. Bij een (beginnende) verkoudheid biedt rozemarijn dus meteen verlichting.

Daarnaast verbetert het eten van dit kruid de spijsvertering, en kan het kruid maagkrampen, winderigheid en darmkrampen flink verminderen. Oh ja, en je wordt er óók nog eens vrolijk van. Wat wil je nog meer?

Lees ook: Deze 10 kruiden kan je in een potje water laten groeien, gewoon in de keuken

3. Sint Janskruid

Sint Janskruid kan worden gebruikt als antidepressivum. Het verbetert je stemming niet direct, maar wel na enkele weken. Als je al een tijdje niet lekker in je vel zit, kan Sint Janskruid worden voorgeschreven. Het kruid beïnvloed namelijk de lichaamseigenstoffen in de hersenen die een rol spelen bij stemmingen en emoties.

Maar let op, je kan het beter niet gebruiken als je er medicijnen of de pil bij slikt. Neem in dat geval altijd contact op met een huisarts.

4. Echinacea

Met het kruid Echinacea geef je je immuunsysteem een flinke boost. Veel medicijnen zijn ontwikkeld op basis van deze planten. Het versterkt de weerstand en helpt tegen een verkoudheid. Naast de kracht van dit kruid vinden we de donkerpaarse bloemen ook nog eens een aanwinst voor de kruidentuin.

5. Kamille

Slaap jij ook altijd als een roosje na het drinken van een kop kamille thee? Dat kan kloppen, kamille is namelijk een rustgevend middel. Kamille is slaapopwekkend, je wordt er relaxter door en minder angstig.

Daarnaast is kamille ook geschikt voor uitwendig gebruikt. Het kruid is namelijk ontstekingswerend, ontsmettend en helpt tegen jeuk. Een multifunctioneel plantje dus! En dan hebben we het nog niet eens over die leuke bloemetjes gehad…

Meer lezen over een kruidentuin?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
5 medicinale kruiden die je in je eigen kruidentuin zou kunnen verbouwen
Sluiten