Emma Bering
Emma Bering Wooninspiratie 28 sep 2018

Is het tijd om jouw matras te vervangen? Met deze checklist weet je het zeker!

Slapen doe je ongeveer 6 tot 10 uur van de dag, afhankelijk van je eigen ritme. Het is dus van groot belang dat je op een goed matras slaapt, want een goede nachtrust wil iedereen. Maar wanneer vervang je je matras? Waar moet je op letten? Deze checklist helpt je!

Vaak heb je het niet eens door dat je matras aan vervanging toe is. Je slaapt al jaren in een lekker bed, je bent eraan gewend geraakt. Maar als je gaat letten op deze punten kan het zomaar zijn dat je matras slechter is dan je denkt.

Je bed geeft onvoldoende steun

Als je wakker wordt met pijn in je rug of andere delen van het lichaam, is dat een teken dat het matras wellicht niet voldoende steun geeft. Een matras hoort je lichaam op de juiste punten te ondersteunen, zodat je altijd comfortabel ligt en geen pijn krijgt. Je merkt het vanzelf aan je lichaam als het matras niet meer goed is.

Nog een teken: je kan niet slapen, je blijft maar draaien en niets ligt lekker. Dit komt vaak omdat het matras het lichaam niet meer goed ondersteunt, waardoor je maar blijft draaien en woelen en je ‘s ochtends niet uitgerust wakker wordt.

Je slaapt slecht

Als je regelmatig slecht uitgerust wakker wordt, kan het een teken zijn dat je matras niet meer goed is. Weet je niet zeker of het slecht slapen komt door het matras? Dan kan je altijd een ander matras testen om te kijken of het verschil maakt. Tegenwoordig mag je een aantal weken en soms zelfs maanden proefslapen, dus gebruik die mogelijkheid.

Het matras verliest vorm

Als je het matras al een aantal jaar hebt, kan het zijn dat de stof op bepaalde plekken loslaat of dat het z’n vorm verliest. Het gebeurt vaak op plekken die het meest worden gebruikt, dus aan de randen zal het meevallen. Maar je ziet vaak genoeg dat een matras deuken krijgt op de plekken waar je vaak ligt. Als je dat ziet is het tijd voor een nieuw matras.

Je matras veert niet meer terug

Een matras zou in principe moeten terugdrukken als je er druk op zet. Als dat niet gebeurt en je ‘valt’ gewoon in het matras, dan wordt het tijd voor een nieuwe. Dat betekent namelijk dat je matras niet meer geschikt is om je lichaam te ondersteunen, en dat moet je niet willen.

Bepaalde lichaamsdelen voelen gevoelloos aan in de ochtend

Als je bed je lichaam niet meer goed ondersteund en er is weinig vering, dan kan het zijn dat bepaalde lichaamsdelen verkeerd liggen. Als je in de ochtend gevoelloze lichaamsdelen hebt, kan dat de oorzaak zijn.

Je wordt elke keer wakker als je partner zich omdraait

Als je elke keer wakker wordt als je partner zich omdraait in bed, wordt het tijd om (samen) een nieuw bed uit te zoeken. Niets is irritanter dan om de zoveel minuten wakker te worden geschud door je partner. Een goed matras zorgt er door middel van steun en vering voor dat je daar niet wakker van wordt.

Je slaapt liever in een hotelbed dan in je eigen bed

Je weet dat je een nieuw matras nodig hebt als je liever in een hotelbed slaapt dan in je eigen bed. Hoe lekker die bedden van hotels ook kunnen liggen, uiteindelijk woon je daar niet en zal je het toch met je eigen bed moeten doen. Als je echt een goed matras hebt zal het net zo lekker slapen als een hotelbed.

Je matras wordt met verloop van tijd vies

Bedenk even hoeveel een mens in de nacht zweet. Je kan je bedlakens verschonen, een matrasbeschermer gebruiken of andere trucjes proberen, maar op een gegeven moment is het niet meer schoon te krijgen. Mocht je matras er heel vies uitzien of gek ruiken en je krijgt het er niet meer uit? Overweeg dan om een nieuw matras aan te schaffen.

Je hebt je matras al langer dan 10 jaar

Uiteraard heeft een matras ook een levensduur. Gemiddeld kan je je matras het beste na 7 jaar vervangen. Die heeft dan z’n beste jaren gezien en is aan het aftakelen. Je kan maximaal 10 jaar met een matras doen. Mocht je dus al langer dan 10 jaar je matras hebben, dan wordt het tijd om een vervanger te zoeken.

Ondanks dat een matras soms vrij prijzig is, is het de prijs wel waard. Iedereen wilt een goede nachtrust en uitgerust wakker worden. Dus bezuinig hier vooral niet op, maar kies een matras wat echt lekker ligt voor jouw lichaam.

Slapen doe je natuurlijk in een mooi opgemaakt bed. Zo doe je dat:

Snel en stijlvol je bed opmaken? 3 manieren om je bed mooi op te maken

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Is het tijd om jouw matras te vervangen? Met deze checklist weet je het zeker!
Sluiten