Jaime Andreas
Jaime Andreas Tips 15 jul 2020

Vlekken of een muffe geur: dít is de manier om je matras schoon te maken

Iedere nacht lig je flink wat uren op je matras te slapen. Het is dan ook niet verbazingwekkend dat dit matras flink vies kan worden. Toch is het vaak iets wat we vergeten regelmatig schoon te maken. Je matras reinigen kan makkelijk met een aantal tips.

Het is toch lekkerder om te liggen op een schoon en fris matras. Helemaal fijn wanneer jij of je partner last heeft van allergieën voor stof of stofmijt.

Je matras reinigen met 5 tips

1. Je matras geregeld luchten

Aller eerst is het belangrijk je matras regelmatig te luchten. Zorg voor genoeg ventilatie in de slaapkamer. Je hoeft ook niet altijd je bed meteen strak op te maken. Laat het liever aan je voeteneind liggen of haal het helemaal van het bed af.

Ook is het een goed idee om je matras eens in de drie maanden om te draaien om de druk op de plaatsen waar je lichaam het zwaarst op de matras drukt te verminderen.

37 tips over schoonmaken waardoor jouw huis vanaf nu brandschoon is

2. Hulp van de stofzuiger

Geef jezelf de gewoonte om je matras te stofzuigen wanneer je het beddengoed verwisselt. Dit is namelijk zeer effectief bij je matras reinigen omdat het stofmijt weghaalt.

Gebruik wel een mondstuk speciaal voor meubels om de stof te beschermen tegen beschadiging.

3. Kleine vlekken reinigen

Maak voor kleine vlekken zoals ongelukjes of koffievlekken een sopje met warm water en een beetje baking soda. Dep dit vervolgens op de vlek en laat het intrekken. Verwijder het daarna met water en maak droog met een theedoek. De vlek zal steeds minder erg worden.

Met kinderen heb je wel eens te maken met vervelende ongelukjes. Heftige vlek? Dan kun je voorzichtig gebruik maken van azijn.

Schoonmaken met ammonia: alles wat je moet weten over ammonia

4. Vieze geurtjes verwijderen

Zit er geen specifieke vlek, maar is je matras duidelijk toe aan een opfrisbeurt door onaangename geurtjes?

Je kunt gebruik maken van korrels soda. Strooi deze gelijkmatig uit over het matras en ga hier met een borstel overheen. Laat het een paar uur liggen en klop dan buiten goed uit. De restjes zuig je op met de stofzuiger.

Ook stoom van een stoomreiniger helpt goed tegen onaangename geurtjes. Bovendien desinfecteert en doodt dit bacteriën.

5. Het voorkomen van een vies matras

Je kunt je matras beschermen tegen vocht en vervelende vlekken door gebruik te maken van een topmatras of een molton. Een topmatras kan zweet absorberen zodat dit vocht niet het matras binnendringt en daardoor langer fris blijft.

Doe een molton om je matras heen om urine- en andere soorten vlekken op je matras zoveel mogelijk te voorkomen. Het vocht trekt namelijk door een molton niet het matras in.

Meer handige schoonmaaktips

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Leuke GeitJYSK

Reageer op artikel:
Vlekken of een muffe geur: dít is de manier om je matras schoon te maken
Sluiten