Zo zorg ervoor dat je de juiste mix aan materialen in huis haalt

Een materiaal dat je in huis gebruikt, kan heel bepalend zijn voor de sfeer van die ruimte. Zo voeg je met hout en wol warmte toe aan je huis, maar creëer met beton juist een koelere look. De kunst is om met de juiste mix van materialen een bepaalde balans te creëren in huis. Hoe je dat voor elkaar krijgt? Wij geven tips!

1. Tegenpolen trekken elkaar aan

Wat ze vaak over de liefde zeggen, geldt ook voor je interieur. Mix warm met koud en grof met fijn. Een paar voorbeelden van materialen die goed samengaan:

  • Leer met wol, rotan of riet
  • Beton met jute
  • Hout met steen (zoals wit of zwart marmer)

Zoek altijd naar een balans tussen zachte texturen en harder materiaal, warme en koude tinten.

2. Verschillende materialen in dezelfde kleur

Ben je bang dat het met veel verschillende materialen maar een drukke boel gaat worden? Dan hebben we een pro tip: houd het rustig qua kleur.

Als je grijze stenen hebt of een betonnen vloer, kies dan een grijs wollen plaid of vloerkleed voor een zachte toevoeging. Riet en hout kunnen dezelfde kleur hebben, dus de combinatie van die twee kan ook voor een rustig geheel zorgen.

Als de basis van je interieur rustig is en uit neutrale kleuren bestaat, kan je met woonaccessoires helemaal uitpakken. Neem bijvoorbeeld een toffe trendkleur zoals perracotta als accentkleur en leef je uit!

3. Creëer contrast met verschillende materialen (en dus niet maar één soort)

Het kan verleidelijk zijn om hout met hout te combineren, maar een mix van materialen betekent niet dat je alleen maar verschillende soorten van één bepaald materiaal mixt.

We willen voorkomen dat je straks vier verschillende soorten hout in huis hebt, en verder niets. En dus ook niet alleen maar wollen accessoires die allemaal net even anders zijn qua stof. Nee, je creëert contrast met de mix van hout en wol in combinatie met elkaar!

4. Wees niet bang dat het té wordt

Veel materialen gaan prima samen en sommige zijn zelfs mooier in combinatie met elkaar! Zoek daarom altijd materialen die elkaar aanvullen. Wees niet bang om naast je leren bank een rieten mand te zetten en vervolgens over je leren bank een wollen plaid te leggen om dit alles te combineren met een stalen salontafel.

Meer lezen?

Download Roomed's schoonmaakguide en krijg jouw keuken écht schoon

Meld je aan voor de mailing en ontvang 'm gratis in je inbox!

Reageer op artikel:
Zo zorg ervoor dat je de juiste mix aan materialen in huis haalt
Sluiten