Esmé Brinkman
Esmé Brinkman Kunst 30 jan 2016

Marilyn’s Diptych van Andy Warhol

Elke dag komen wij de mooiste meubels, accessoires en kunstwerken tegen. En hoewel we houden van jong, nieuw talent, willen we de grondleggers van design zeker niet vergeten. Daarom delen we in de serie Interior Icons onze favoriete ontwerpen met jou. Of het nu gaat om een klassieke stoel of een moderne kast, een budget merk of een designer topstuk, waar we nog even voor moeten sparen. Wij zetten onze favorieten graag in de spotlights!

Onder de noemer Interior Icons hoort ook kunst, toch? Wij vinden in ieder geval van wel, en daarom schreven we eerder al een artikel over de immense balloondog van Jeff Koons. En ook deze week richten we ons op een iconische kunstenaar: Any Warhol. Deze man zette de kunstwereld vanaf de jaren ’50 op z’n kop met gekke popart schilderijen.

Bron: Tate

Het kunstwerk

Veel van Andy Warhol’s kunstwerken zijn wereldberoemd geworden. De schilderijen van grote blikken Campbell’s soep, Coca-Cola flesjes en portretten van superhelden, wie kent ze niet? Maar, er is één serie schilderijen die iedereen zo herkend: de werken die hij maakte van Marilyn Monroe.

Het schilderij, Marilyns diptych, bestaat uit vijftig kleine portretjes. De linker helft van het schilderij is fel gekleurd, terwijl de rechterkant een wat meer grimmige sfeer met zich meebrengt. Warhol maakte het schilderij in 1962, vlak na de dood van Monroe. Er wordt gezegd dat het kunstwerk het leven en de dood van de celebrity moet voorstellen. De serie werd later uitgebreid met veel meer (fel gekleurde) varaiaties van het portret.

Bron: Tate

Ook leuk om te weten:

  • De portretfoto die Warhol gebruikte voor dit schilderij werd in 1953 gemaakt op de set van de film Niagara, waarin Marilyn Monroe de hoofdrol speelde
  • Wil je het meesterwerk een keer ‘in het echt’ bekijken? Dat kan, in het museum Tate Modern in London
  • Na zijn dood had het veilinghuis Sotheby’s welgeteld negen dagen nodig om alle kunst en ‘prullaria’ te veilen. De opbrengst? Ongeveer 20 miljoen dollar

“ALL IS PRETTY”

Over Andy Warhol
Andy Warhol (1928-1987) was niet alleen kunstenaar, maar ook regisseur en auteur. Hij studeerde af aan de universiteit van zijn geboortestad Pittsburgh. Hier werd later ook het Andy Warhol Museum opgericht. Later verhuisde hij naar New York en in de jaren ’50 en ’60 gooide hij hoge ogen met zijn kunstwerken in popart stijl. Hij werd bekend door zijn contrastrijke schilderijen en zeefdrukken van alledaagse voorwerpen en portretten van beroemdheden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Marilyn’s Diptych van Andy Warhol
Sluiten