Renée Leeuw
Renée Leeuw Compact Wonen 21 feb 2016

Marjolein gaat als eerste in Nederland permanent in een tiny house wonen

Wat ontstond in Amerika en daar ondertussen een grote hype is, krijgt nu ook langzaamaan steeds meer belangstelling in Nederland: de Tiny House Movement. Misschien heb je er weleens van gehoord, maar voor de leken onder ons leggen we even kort uit wat deze beweging eigenlijk inhoudt. In principe kwam het voort uit de wil om onafhankelijk te kunnen leven. Mensen gingen zelf een huisje bouwen en probeerden die zo duurzaam en zelfvoorzienend mogelijk te maken. Huisje ja, want het idee is ook om met zo min mogelijk te leven en eens goed te kijken naar al je bezittingen: wat heb je nou echt nodig om te leven? In Amerika worden de tiny houses voornamelijk op een trailer gebouwd zodat je eigenlijk als een nomade kunt leven en je huisje overal kunt plaatsen. Nou is dat laatste in Amerika wat makkelijker dan in ons land, maar toch groeit ook in Nederland de belangstelling voor het wonen in zo’n duurzaam, klein huisje.

Een van de eerste Nederlanders, die in zo’n huisje gaat wonen, is Marjolein Jonker. Marjolein is 40 jaar en woont momenteel in de regio Alkmaar met haar twee katten Jack en Hella. Naast haar werk als medisch documentatie expert in het klinisch onderzoek helpt zij de Tiny House Movement in Nederland op weg. Begin vorig jaar besloot zij een tiny house te laten bouwen om daar permanent in te gaan wonen. De komende maanden zal Marjolein ons meenemen in het hele proces (van ontwerp en bouw tot het zoeken van een standplaats en het verhuizen naar een tiny house) en beantwoordt ze alle vragen waar wij mee zitten.

Waarom kies je ervoor om je huis te verruilen voor een tiny house?
Ik huur al zo’n veertien jaar een doorsnee tussenwoning. Ik wilde eigenlijk al heel lang verhuizen, maar kon niet echt vinden wat ik wilde: een leuk, klein huisje in een mooie groene omgeving, het liefst nog in het bos. Zie dat maar eens te vinden in Noord-Holland met een bescheiden budget. Daarnaast wilde ik mijn ecologische voetafdruk verkleinen en beter voor de aarde zorgen (minder elektriciteit en water gebruiken, minder consumeren). Op een dag kwam ik op internet een foto tegen van een schattig klein houten huisje in Amerika, een tiny house. Ik was er weg van, maar het kwam nog niet meteen in mij op dat ik in Nederland ook wel zo’n klein huisje zou kunnen laten bouwen. Maar het liet me niet los. Hoe meer ik erover las, hoe enthousiaster ik werd. Op een dag zei een vriend van me: “Waarom ga je het niet gewoon doen?”

Dus je besloot om in een tiny house te gaan wonen en deze zelf te ontwerpen en laten bouwen. Hoe pak je dit aan?
Ik ben eerst op internet gaan zoeken naar informatie over wat er al in Nederland gebeurt. Behalve een paar Nederlandse artikelen over Amerikaanse tiny houses, kon ik niks vinden. Dus ik dacht: “Dan ben ik maar de eerste!” Ik besloot een blog te beginnen – Marjolein in het klein – over mijn avontuur op weg naar leven in een klein huisje in Nederland. Ook startte ik de Tiny House Nederland Facebookpagina. Vervolgens zocht ik contact met bouwbedrijven die kleine houten huisjes maken en vroeg of ze weleens hadden gehoord van tiny houses en er eentje voor mij konden bouwen. Ik kreeg een enthousiaste mail van Daniel, die mijn huisje wel wilde bouwen en ontwerpen. Uiteindelijk kwamen we er niet uit en al gauw ontmoette ik Lena van der Wal, studente bouwkunde aan de TU Delft en groot liefhebber van tiny houses. Ze vertelde me dat zij samen met haar broer Laurens een ontwerpbureau voor kleine huisjes wilde beginnen. Lena en Laurens boden aan mijn huisje te ontwerpen en later zijn Vincent Höfte en Dimka Wentzel bij het team gekomen. Dimka heeft al een tiny house gebouwd en gaat nu mijn huisje bouwen.

Hoe gaat je huisje eruitzien?
Mijn huisje wordt 6,6 meter lang en 2,55 meter breed. Het wordt op een speciale tiny houses trailer gebouwd en vanaf de grond wordt het zo’n vier meter hoog. Straks kan mijn huisje dus over de weg vervoerd worden met een zware auto en rijbewijs BE. Ik heb Lena, Laurens en Vincent een spreadsheet met mijn wensen gegeven en met hen besproken wat ik belangrijk vind in mijn woning. Vervolgens zijn zij aan de slag gegaan met het ontwerp. Zo wil ik bijvoorbeeld graag een houtkachel, genoeg ruimte in de keuken, openslaande deuren en een slaap loft. Ook wil ik dat mijn huisje zelfvoorzienend wordt en off the grid kan staan. Dat wil zeggen dat het niet aangesloten is op elektriciteit, water en riolering. Het wordt uitgerust met zonnepanelen en accu’s om de energie in op te slaan. Er komt een compost toilet in zodat ik geen riolering nodig heb. Op termijn wil ik een regenwater tank en filter installeren om met regenwater te kunnen douchen.

Zo gaat het huisje van Marjolein er van binnen uitzien.

En dit is het ontwerp van de buitenkant

Dus het ontwerp is klaar, maar waar ga je het huisje straks neerzetten als het af is? En hoe zit dat eigenlijk met vergunningen in Nederland?
Tja, dat is best een dingetje. Er zijn op dit moment bijna geen plekken om legaal in een tiny house te wonen. Zo’n klein huisje voldoet namelijk niet aan het bouwbesluit. Nu de aandacht voor tiny houses in Nederland toeneemt, zijn er diverse initiatieven ontstaan binnen gemeenten in Nederland om de mogelijkheden voor tiny houses te onderzoeken. Ik ben zelf met een aantal mensen in gesprek met gemeente Bergen NH om een plek te organiseren voor een aantal huisjes. Dat zal nog niet voor elkaar zijn als mijn huisje af is, dus heb ik tijdelijk een verblijfplaats in Alkmaar geregeld. Ik verwacht geen problemen, maar het voordeel van een huisje op wielen is dat je het kan verplaatsen.

Welk advies kun je mensen met een zelfde wens meegeven en wat zijn dingen die je tot nu toe hebt geleerd?
In Nederland zijn we zo vastgeroest in onze gedachten over hoe dingen horen, maar daar zijn we eigenlijk helemaal niet zo gelukkig mee. We groeien allemaal op in hetzelfde stramien: je gaat studeren en gaat op kamers, je huurt of koopt je eerste woning, groeit door naar een grotere woning enzovoort. Maar een derde van de Nederlandse huishoudens bestaat uit alleenstaanden, die helemaal niet blij worden van wonen in een eengezinswoning en alle woonlasten die daar bij horen. Vaak is het alternatief dan een appartement. Mijn advies? Laat ‘zo hoort het’ los en vind uit wat jou gelukkig maakt. En als dat een tiny house is, wat je de vrijheid geeft om je leven in te richten zoals jij dat graag wilt, ga er dan voor! Begin met onderzoek doen, lees de informatie op mijn website en de website van Tiny House Nederland. Zoek gelijkgestemden op, ga brainstormen, ideeën uitwisselen, krachten bundelen. Zoek uit wat jij nodig hebt in je woning en waar je zonder kunt, je zult keuzes moeten maken. Wees bereid te pionieren!

Benieuwd hoe het verloopt met Marjolein en haar tiny house? Over een paar weken gaan we bij haar langs om de eerste beelden van het huisje te schieten, so stay tuned!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Marjolein gaat als eerste in Nederland permanent in een tiny house wonen
Sluiten