Mathilda Verwoerdt
Mathilda Verwoerdt Wooninspiratie 23 jan 2019

Beginnen met Marie Kondo? Dit moet je weten voordat je begint met opruimen

Inmiddels ben je misschien al wel bekend met Marie Kondo. Of heb je in ieder geval hier en daar wat opgevangen nu haar populaire serie Tidying Up with Marie Kondo op Netflix te zien is. Ben je geïnspireerd geraakt of juist nog nieuw met Marie Kondo en van plan om ermee te beginnen? Wij vertellen je alles wat je moet weten voordat je begint.

Marie Kondo (34) is expert op het gebied van opruimen en netheid. Ze werd bekend in 2014, met haar bestseller boek ‘The Life-Changing Magic of Tidying Up: The Japanese Art of Decluttering and Organizing’. In dit boek belooft ze de lezers dat door je spullen te ordenen en reorganiseren, je een dramatische en positieve verandering in je levensstijl ervaart.

De methode van Marie Kondo

Marie Kondo heeft een bepaalde methode die ze toepast en ook aan ons leert. Wil je voor eens en altijd een schoon en opgeruimd huis? Dan is deze methode zeker eentje die je moet proberen.

De KonMarie-methode

KonMarie is een samenstelling van haar voor- en achternaam. Via deze methode leert ze je dat je je spullen opnieuw moet beoordelen om de toegevoegde waarde eraan te kunnen geven. Bij deze methode stel je jezelf een eenvoudige vraag: wekt het object je vreugde op? Oftewel: als items je gelukkig maken, houd het dan. Is dit niet het geval? Weg ermee!

De eerste stap van rust creëren in een ruimte is spullen weggooien. Volgens Marie Kondo moet je dit juist allemaal tegelijk en snel doen. Ga door heel het huis heen en zuiver per categorie. Ze adviseert het om dit in de volgende volgorde te doen: kleding, boeken, papieren, diverse dingen (variërend van schoonmaakmiddelen tot kookkruiden) en tot slot items met een emotionele waarde. Hierbij heeft ze zes basisregels.

De 6 basisregels van Marie Kondo

  • 1. Verbind jezelf om op te ruimen
  • 2. Stel je je ideale levensstijl voor
  • 3. Begin eerst met het weggooien
  • 4. Sorteer netjes op categorie met het opruimen, niet op locatie
  • 5. Volg de juiste volgorde
  • 6. Vraag jezelf af of je blij wordt van het item

Door dit proces te volgen, belooft Marie Kondo dat je je huis helemaal kunt organiseren en je het daarna nooit meer hoeft te doen. Het beoefenen van deze opruimingsfilosofie is de eerste stap naar een totale levensverandering, waardoor je je rommelige huis voor eens en altijd omtovert naar een ontspannen toevluchtsoord.

Over de Netflix serie: Tidying Up with Marie Kondo

Net voor het nieuwe jaar startte, lanceerde Marie Kondo haar serie bestaande uit acht afleveringen op Netflix. In deze serie helpt ze mensen hun leven weer op de rails te krijgen door het proces van je huis opnieuw opruimen. Dit doet ze natuurlijk met haar KonMarie-methode.

Ondanks dat er opgeruimd wordt in de serie, komt er toch ook zeker wat chaos aan te pas, door de verschillende standpunten van families. De afleveringen duren ongeveer 40 minuten en zijn zeker het kijken waard, want ook hier valt genoeg van te leren.

Does it spark joy? Dit leerde ik van ‘Tidying Up with Marie Kondo’ op Netflix

De boeken van Marie Kondo

Ben je meer een boeken persoon? Ook daar heeft Marie Kondo wat op. Naast haar bestseller boek, heeft ze nog een aantal boeken geschreven. Zo kun je na ‘The Life-Changing Magic of Tidying Up: The Japanese Art of Decluttering and Organizing’ ook nog het andere boek lezen dat hier bij hoort.

Dit boek heet ‘Spark Joy: An Illustrated Master Class on the Art of Organizing and Tidying Up’. Het is meer een soort gids dat vol staat met geïllustreerde afbeeldingen, waarin stapsgewijs haar vouwmethoden worden uitgelegd.

Belangrijke tip: gebruik niet zomaar opbergdozen

Een onverwachte, maar belangrijke tip die Marie Kondo je ook nog mee geeft is dat je de meeste opbergdozen beter niet gebruikt. Waarom? Volgens haar zijn het eigenlijk indringers die de illusie wekken dat je rommel is opgeruimd, terwijl dat helemaal niet zo is.

Marie Kondo gelooft juist in het vereenvoudigen van je opslag.  Ze adviseert daarom om – als je dan toch opbergdozen gebruikt – doorzichtige opbergdozen te nemen, zodat je meteen kan zien hoeveel je hebt.

Meer over Marie Kondo

Bron: Apartment Therapy

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Beginnen met Marie Kondo? Dit moet je weten voordat je begint met opruimen
Sluiten