Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Wooninspiratie 2 mei 2018

DIY: deze marble plantenbakjes van cement maak je heel gemakkelijk zelf

Deze leuke DIY is zó gemakkelijk dat we onze ogen bijna niet geloofden toen we ‘m tegen kwamen. Want het resultaat van deze plantenbakjes van cement mag er zeker wezen! Over een weekje zie je deze mini-planters dan ook zeker op het bureau van Roomed’s redacteur Sharon staan.

Met dit lekkere weer beginnen de handen op de redactie weer te kriebelen. Dit weer is namelijk perfect om de tuin in te gaan en lekker creatief bezig te zijn. Zo maak je de leukste items voor in je interieur, voor in de vitrinekast of voor op kantoor.

Wat heb je nodig?

  • Witte cement mix
  • Kleurstof in poedervorm
  • Bakjes die je gebruikt als mallen
  • Kleine koperen bakjes
  • Mini vetplantjes om in je plantenbak te zetten
  • Plastic handschoenen
  • Lepel
  • Een plastic emmer om het cement in klaar te maken

Stap 1

roomed-cement-plantenbak-marble

Lees de instructies op de cementmix en mix het cement met voldoende water. Gebruik liever te weinig water dan te veel, want je kunt altijd nog extra water aan je mengsel toevoegen. Denk je dat je toch te veel water gebruikt hebt? Ga dan voor wat extra cementpoeder.

Haal de hoeveelheid cement die je wilt verven in een apart bakje. Voor een marble effect heb je twee soorten cement nodig: wit cement en gekleurd cement. Je kleurt het cement simpelweg door er net zo veel kleurpoeder aan toe te voegen totdat het de kleur krijgt waar jij gelukkig mee bent. Wil je liever een ombre effect? Maak dan meerdere potjes cement met verschillende tonen van de kleur die jij gekozen hebt.

Stap 2

roomed-cement-plantenbak-marble

Je maakt je marble plantenbak door de witte cementmix in het bakje van de gekleurde cementmix te gieten. Roer met een lepel de twee mixen door elkaar, totdat je er tevreden over bent. Het moet er ongeveer uitzien zoals op de bovenstaande foto. Giet daarna je marble mengsel in de mal die je wilt gebruiken voor jouw plantenbak.

Ga je voor een ombre effect? Giet dan de donkerste kleur als eerste in je mal. Daarna ga je voor een kleur lichter en nog eentje lichter, totdat je alle kleuren gehad hebt.

Belangrijk! tik een paar keer met je mal gevuld met cementmengsel op je werkblad, zodat de overtollige luchtbubbels uit het mengsel verdwijnen. Je mal mag moet aan de bovenkant nog minstens een centimeter overhouden. Anders past er geen koperen bakje voor je mini vetplantje meer in!

Stap 3

roomed-cement-plantenbak-marble

Heb je een mooi koperen bakje gevonden? Of een ander plantenbakje waar jouw mini-vetplantje in kan staan? Druk deze dan voorzichtig in het vochtige cement. Zorg ervoor dat uiteindelijk nog maar een kwart van je koperen bakje zichtbaar is, dan zit hij goed stevig vast.

> De zomerse bloemenletter die we dit weekend ook zeker gaan maken vind je hier.

Stap 4

roomed-cement-plantenbak-marble

Laat je nieuwe plantenbakjes minstens 48 uur drogen op een warme, vochtige plek. De badkamer is bijvoorbeeld perfect. Zorg er wel voor dat er niet tegenaan gestoten wordt voor het mooiste resultaat.

roomed-cement-plantenbak-marble

Je plantenbakje is klaar! Je maakt ‘m extra persoonlijk door een leuk mini-vetplantje (of natuurlijk een ander plantje naar keuze) in het plantenbakje te zetten. Houd er wel rekening mee je je plantje niet te veel water geeft, want er zitten geen afwateringsgaten in het bakje zitten.

Nog zo’n leuke DIY:

Ook heel stijlvol voor in de woonkamer: deze papieren hertenkop maak je helemaal zelf. En houd je van schilderen? Neem dan eens een kijkje bij deze terracotta bloempotten.

Bron: apartment therapy
Foto’s: Alexis Buryk

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
DIY: deze marble plantenbakjes van cement maak je heel gemakkelijk zelf
Sluiten