admin
admin Lifestyle 14 sep 2020

Fun fact: mannen doen meer huishoudelijke taken dan ooit tevoren

De tijd waarin vrouwen het huishouden deden en mannen zorgden voor brood op de plank zijn we gelukkig al lang voorbij. Toch zijn er nog steeds veel mensen (uhum mannen) die denken dat vrouwen een groter aandeel zouden moeten hebben in het doen van de huishoudelijke taken. Ja da-haag. Passé. Gelukkig blijkt uit onderzoek dat mannen meer bezig zijn met hun aandeel in het huishouden dan ooit tevoren.

De verdeling van huishoudelijke taken

Hoewel het tegenwoordig natuurlijk steeds normaler is dat mannen en vrouwen een gelijk aandeel hebben in het huishouden, zijn het toch vaak de vrouwen die iets meer bezig zijn met huishoudelijke taken. Toch hebben de mannen progressie geboekt want over de laatste veertig jaar zijn ze zich gemiddeld wekelijks 5,5 uur langer bezig gaan houden met taakjes in huis.

De Resolution Foundation heeft hier onlangs onderzoek naar gedaan genaamd ‘The Time of Our Lives’. Daarin hebben zij onderzocht op welke manier mensen de afgelopen veertig jaar hun tijd anders zijn gaan indelen. Daarin kwam deze shift in huishoudelijke taken naar voren en dat is natuurlijk geen slecht nieuws want tegelijkertijd zien we dat vrouwen meer zijn gaan werken. En die tijd zijn mannen nu dus extra kwijt aan het doen van huishoudelijke taken.

50 uur werk

De cijfers op een rij laten zien dat mannen en vrouwen nu ongeveer een gelijk aantal uren werken. Beiden zijn zij wekelijks ongeveer vijftig uur bezig met zowel betaald als onbetaald werk. Onder betaald werken valt hun baan, onder niet betaald werken valt onder andere het huishouden.

Goed nieuws voor vrouwen dus. Hoewel we er nog lang niet zijn (want waren blijven gelijke salarissen?), is er dus over de afgelopen veertig jaar duidelijk een verandering te zien. Hoe zijn de huishoudelijke taken verdeeld binnen jullie relatie? Tijd voor jouw hubby om net dat beetje extra te doen? Zo krijgt hij het toilet in ieder geval extra snel schoon: zo maak je snel je toilet schoon (in maximaal 5 minuten).

Heeft jouw man nog een lesje huishouden nodig?

Dit artikel verscheen eerder op Famme

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Resolution Foundation

Reageer op artikel:
Fun fact: mannen doen meer huishoudelijke taken dan ooit tevoren
Sluiten