Te leuk om te doen: zelf een mangoboom uit de pit kweken

Er is één fruitsoort die ik elke week wel in mijn kar leg tijdens het doen van de boodschappen: mango. Normaal gesproken gooi je die mangopit altijd weg, maar wat nou als we je vertellen dat je uit zo’n pit een mangoboom kunt kweken? Yes, dat lees je goed. Een mangoboom kweken doe je zo:

Een mangoboom kweken: zo doe je dat

De eerste stap vinden we het leukste: de mango opeten. Je houdt dan een pit over die je helemaal schoon mag maken. Breek de pit daarna voorzichtig open met een scherp met. Binnenin de mango pit vind je namelijk nóg een pit, meer in de vorm van een tuinboon. Je ziet ‘m op de bovenste foto van dit artikel.

Het beste zet je de pit met de lichte kant naar boven in een pot met bladaarde. Kan je niet aan bladaarde komen? Check dan een tuincentrum of ze compost verkopen.

Een mangoboom kweken met een laagje huishoudfolie

De pot dek je af met een laagje plastic, zodat de warmte niet kan ontsnappen. De mangopit heeft namelijk veel vocht nodig om lekker te groeien. Zet je potje op een warme plek in de schaduw, maar zorg er wel voor dat de plant in een lichte ruimte staat. Vermijd direct zonlicht dus.

De eerste blaadjes

Na een paar weken zullen de eerste blaadjes tevoorschijn komen, yes! Nu is het tijd om je plantje langzaam aan zonlicht te laten wennen. Je mag het plastic nu ook van de pot afhalen.

Geef de mangoplant regelmatig een scheut water, maar pas op dat je niet te veel water in één keer geeft. In de zomermaanden mag je de plant af en toe wat plantenvoeding geven om de groei te stimuleren.

Krijgt mijn mangoboom ook echt mango’s?

Je hoeft overigens niet te verwachten dat je volgende zomer ook echt mango’s uit eigen tuin eet. Een mango is natuurlijk een tropische vrucht, en heeft veel meer warmte nodig dat Nederland ‘m kan bieden. Zelfs met een zelf gekweekte mangoboom moet je helaas nog echt naar de supermarkt voor jouw favoriete zomerfruit.

Nog meer kweken?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

MangoMania

Reageer op artikel:
Te leuk om te doen: zelf een mangoboom uit de pit kweken
Sluiten