Iris Wijnands
Iris Wijnands Tips 24 sep 2019

5 vragen die je kunt stellen om het opruimen makkelijker te maken

Opruimen kan overweldigend zijn. Het zijn ook heel veel keuzes die je moet maken. Je twijfelt of je die ene vaas nou echt zo lelijk vindt en of je die hartjestaartvorm niet moet bewaren, ook al heb je nog drie andere taartvormen. Opruimen kan makkelijker met deze vijf vragen.

Weg met de ‘misschien heb ik dit ooit nog nodig’-mentaliteit. Wie wil wonen in een opgeruimd huis, zou deze methode eens moeten proberen. Stel jezelf deze vragen en je weet precies of je een item weg moet doen, of juist moet houden.

> Lees ook: Álle praktische tips die je kunt gebruiken bij het opruimen van je hele huis

Heb ik dit het afgelopen jaar gebruikt?

Als je een item niet hebt gedragen, gebruikt of gewaardeerd in het afgelopen jaar, heeft het geen zin om het te houden. Als je het dit jaar niet nodig hebt gehad, waarom zou volgend jaar dan anders zijn?

Waarschijnlijk ben je aan het wachten op een moment om het te gebruiken, terwijl het al maanden in je kast ligt. Weg ermee!

Ga ik dit het komende jaar nog gebruiken?

Je hebt je favoriete maar versleten paar schoenen in je hand en vraagt je af, moet ik dit weggooien of niet? Dragen zal je ze niet meer, want met kapotte schoenen kun je niet over straat. Met deze tip kun je makkelijker opruimen, want je weet precies of je iets moet houden of niet.

Als je iets niet meer gaat gebruiken, laat het dan gaan. Geen behoefte of plan om iets te doen met een item? Dan is het antwoord op deze vraag ‘nee’ en kun je het beter niet in je huis rond laten slingeren.

Als het kapot was, zou ik dit dan laten maken?

We gaan weer even uit van het versleten paar schoenen. Wanneer je dit paar nog kan laten maken, is dat natuurlijk hartstikke fijn. Vraag jezelf eerst af: is het het waard om dit te laten maken?

Wegen de kosten van het repareren op tegen de kosten van het item laten vervangen? En ga je ook daadwerkelijk naar de schoenmaker? Wees streng tegen jezelf. Het gaat erom of je deze week het wil laten maken, niet over drie maanden.

Als ik nu aan het winkelen was, zou ik dit dan opnieuw kopen?

Past het kledingstuk nog goed? Werkt die computermuis nog? Heb je iets vergelijkbaars nog in de kast liggen? En dan de cruciale vraag: vind je het nog wel leuk?

Laat dat ene truitje niet in je kast liggen omdat het nog past, je niets vergelijkbaars hebt en het niet versleten is. Wanneer je een kledingstuk of ding niet meer waardeert, ga je het toch niet aandoen of gebruiken. Kortom: tijd voor een tripje naar de kringloop.

Als ik zou verhuizen, zou ik het dan houden?

Is het de moeite waard om het item in te pakken, te verplaatsen en weer uit te pakken? Geef je om het item en zou je het niet kwijt willen als je zou verhuizen?

Meestal zijn we wat eerlijker tegen onszelf als we echt gaan verhuizen, dus om makkelijker op te ruimen hoef je je alleen maar af te vragen of dit item een plekje in je droomhuis zou verdienen.

Meer tips nodig om opruimen makkelijker te maken?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Apartment Therapy

Reageer op artikel:
5 vragen die je kunt stellen om het opruimen makkelijker te maken
Sluiten