Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Wooninspiratie 5 sep 2018

Favoriete plant op de redactie: de pencil cactus

In onze rubriek  favoriete plant op de redactie’ laten we elke week een bijzondere plant zien die ons hart gestolen heeft. Planten komen immers in alle vormen, kleuren en maten. Deze week zijn we  fan geworden van de pencil cactus.

Z’n naam heeft dit schattige plantje in elk geval al mee: de pencil cactus. De plant is een bijzondere toevoeging aan je urban jungle, want vooral op het gebied van vormgeving is de pencil cactus uniek. En niet te vergeten: heel aantrekkelijk om naar de kijken.

Pencil cactus verzorgen

De Latijnse naam van de pencil cactus is Euphorbia tirucalli. En hoewel zijn naar doet vermoeden dat het plantje een cactus is, is het toch meer een vetplantje. Heb je een ruimte in huis met veel zonlicht? Dan is het een ontzettend makkelijke plant om te verzorgen. En daar houden we van. De verzorging is dan ook, net zoals bij andere vetplanten, hartstikke makkelijk.

Zijn enige voorwaarde is overgepot worden in een grote pot. Als je dat doet, kan ‘ie wel zo hoog worden als je plafond. Ja, echt! De pencil cactus groeit hard met de juiste verzorging. Zorg er wel altijd voor dat je pencil cactus in een plastic binnenpot mét gaatjes zet.

Pencil cactus water geven

Het water geven van de pencil cactus is misschien wel nóg makkelijker: in de wintermaanden hoeft ‘ie namelijk geen water. Het plantje houdt van een droge grond. In de zomer kan je het plantje het beste om de twee of drie weken water geven. Ook ideaal als je vaak op vakantie gaat, bijvoorbeeld.

 

Niet geschikt voor huisdieren en kleine kinderen

Net zoals deze planten is de pencil cactus giftig voor huisdieren. Sterker nog, ook contact met (kleine) kinderen wordt afgeraden. De pencil cactus produceert namelijk een melkachtig sap dat uitslag, blaasjes of zwellingen kan veroorzaken. Sommige mensen zijn zelfs hartstikke allergisch voor dit sap. Een dikke afrader als je huisdieren of kleine kinderen in huis hebt dus! Het is aan te raden om handschoenen te dragen wanneer je de plant overpot of aan moet raken.

Op zoek naar planten die wél veilig zijn voor huisdieren? Kijk dan eens naar deze huisdier-proof kamerplanten.

Nog meer lezen over onze favoriete planten?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Favoriete plant op de redactie: de pencil cactus
Sluiten