Esmé Brinkman
Esmé Brinkman Trending 4 juli 2016

Maarten Baas installeert levensgrote klok op Schiphol

Voor velen is Schiphol een toplocatie. Hier begint je vakantiegevoel namelijk al: een beetje rondlopen, koffie drinken, inchecken en op naar de plaats van bestemming. Wachten op Schiphol is dan ook helemaal niet zo erg – als je geen vertraging hebt. Er is genoeg te zien: reizigers die elkaar begroeten of juist afscheid nemen, hordes stewardessen en piloten én af en toe zelfs kunst. Schiphol doet namelijk altijd haar best om de luchthaven zó aan te kleden dat de toeristen bij aankomst al wat meekrijgen van het grote talent dat Nederland rijk is.

Ben je binnenkort op Schiphol? Neem dan een kijkje in Lounge 2. Hier hangt namelijk de levensgrote (letterlijk!) Real Time klok van ontwerper Maarten Baas.

De klokken van Maarten Baas zijn al te vinden in verschillende musea in Amsterdam, Parijs, Melbourne en New York. Maar voor Schiphol pakte Baas extra uit. Deze klok heeft een diameter van wel drie meter. Elke minuut wordt door een man in een blauw overall opnieuw geschilderd en weer weggehaald. Het opnemen van deze video performance kostte twaalf uur, vandaar ook de naam ‘real time’. Hier kun je dus letterlijk uren naar kijken!

De man in de blauwe overall is geïnspireerd op alle werknemers die dagelijks op Schiphol rondlopen: van grondpersoneel tot de schoonmakers. De primaire kleuren van de overall (blauw), het schoonmaakdoekje (geel) en de emmer (rood) zijn een ode aan de meest toonaangevende Nederlandse kunstenaars: Piet Mondriaan en Gerrit Rietveld.

Wist je dat Maarten Baas is afgestudeerd van de Design Academy in Eindhoven door meubels in de fik te steken? Wij vertellen je er alles over in deze Interior Icons.

maartenbaas.com

Reageer op artikel:
Maarten Baas installeert levensgrote klok op Schiphol
Sluiten