Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Tips 16 jan 2022

Goed om te weten: je luxaflex schoonmaken doe je zo

Neem jij je luxaflex al mee in je wekelijkse schoonmaakrondje? Je staat er misschien nooit bij stil (letterlijk en figuurlijk), maar ja, die jaloezieën moeten ook af en toe worden afgestoft. Zelf merk je het misschien niet snel op omdat het zo geleidelijk gaat, maar een stoflaagje bouwt zich toch vrij gemakkelijk op. Maar de luxaflex schoonmaken, hoe doe je dat?

Nou, je ziet zo hoe simpel dit klusje eigenlijk is.

Zo maak je je luxaflex schoon


Je doet de jaloezieën dicht en het stof is dan heel gemakkelijk te verwijderen met een plumeau of stofdoek. Geen zin in? Dan kan je er ook voor kiezen de stofzuiger op de laagste stand te zetten en het daarmee doen.

Wil je het iets beter doen, dan kun je ook een doek of washandje vochtig maken (eventueel in water met wat schoonmaakzijn of allesreiniger) en daarmee voorzichtig eventuele vlekken verwijderen. Vergeet niet de luxaflex daarna ook naar de andere kant te draaien om beide kanten schoon te maken.

Whoops – deze dingen in huis heb je sinds de lente niet schoongemaakt

Luxaflex schoonmaken in bad

In de meeste gevallen volstaat het om alleen het stof eraf te vegen, maar het is handig om je luxaflex af en toe ook grondiger schoon te maken. Heb je een bad, dan kan dat heel gemakkelijk door daar een laagje water in te laten lopen met wat handwasmiddel (of eventueel ammonia).

Leg je luxaflex daar een halfuurtje in om te weken, schrob eventuele vlekken er voorzichtig af en spoel daarna af met lauwwarm water. Op deze manier maak je ook de touwtjes weer goed schoon.

Luxaflex afspelen onder de douche is ook mogelijk, maar heeft vaak net wat minder effect omdat je ze dan niet kunt laten weken. Droog de jaloezieën in beide gevallen sowieso goed af, zodat ze niet kunnen gaan roesten.

Houten luxaflex schoonmaken

De meeste jaloezieën zijn van aluminium, een materiaal dat redelijk gemakkelijk schoon te maken is. Als je houten jaloezieën hebt, kunnen we ons voorstellen dat je wat huiveriger bent. Toch is de werkwijze bij houten luxaflex niet echt anders dan bij een aluminium variant: ook die houd je het beste schoon met een stofdoek of stofzuiger en af en toe een vochtige doek.

Mochten je jaloezieën nou écht vies zijn, dan kun je ze ook eenmalig laten reinigen door een bedrijf dat daarin is gespecialiseerd. Dat is pas echt een makkelijke manier om dit klusje van je schoonmaaklijst af te strepen.

Vloerkleed van jute in huis? Zo onderhoud je ‘m het beste

luxaflex schoonmaken
Bron: Roomed

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Goed om te weten: je luxaflex schoonmaken doe je zo
Sluiten