Maaike Kooijman
Maaike Kooijman | LinkedIn Tips 24 mei 2019

Goed om te weten: je luxaflex schoonmaken doe je zo

Neem jij je luxaflex al mee in je wekelijkse schoonmaakrondje? Je staat er misschien nooit bij stil (letterlijk en figuurlijk), maar ja, die jaloezieën moeten ook af en toe worden afgestoft. Zelf merk je het misschien niet op omdat het zo geleidelijk gaat, maar een stoflaagje bouwt zich toch vrij gemakkelijk op. Maar de luxaflex schoonmaken, hoe doe je dat?

Nou, dat is eigenlijk vrij simpel. Je doet de jaloezieën dicht en kunt het stof dan heel gemakkelijk verwijderen met een plumeau of stofdoek. Geen zin in? Je kunt ook de stofzuiger op de laagste stand zetten en het daarmee doen.

Wil je het iets beter doen, dan kun je ook een doek of washandje vochtig maken (eventueel in water met wat schoonmaakzijn of allesreiniger) en daarmee voorzichtig eventuele vlekken verwijderen. Vergeet niet de luxaflex daarna ook naar de andere kant te draaien om beide kanten schoon te maken.

Luxaflex grondig schoonmaken in bad

In de meeste gevallen volstaat het om alleen het stof eraf te vegen, maar het is handig om je luxaflex af en toe ook grondiger schoon te maken. Heb je een bad, dan kan dat heel gemakkelijk door daar een laagje water in te laten lopen met wat handwasmiddel (of eventueel ammonia).

Leg je luxaflex daar een halfuurtje in om te weken, schrob eventuele vlekken er voorzichtig af en spoel daarna af met lauwwarm water. Op deze manier maak je ook de touwtjes weer goed schoon.

Luxaflex afspelen onder de douche is ook mogelijk, maar heeft vaak net wat minder effect omdat je ze dan niet kunt laten weken. Droog de jaloezieën in beide gevallen sowieso goed af, zodat ze niet kunnen gaan roesten.

Houten luxaflex schoonmaken

De meeste jaloezieën zijn van aliminium, een materiaal dat redelijk gemakkelijk schoon te maken is. Als je houten jaloezieën hebt, kunnen we ons voorstellen dat je wat huiveriger bent. Toch is de werkwijze bij houten luxaflex niet echt anders dan bij een aluminium variant: ook die houd je het best schoon met een stofdoek of stofzuiger en af en toe een vochtige doek.

Mochten je jaloezieën nou écht vies zijn, dan kun je ze ook eenmalig laten reinigen door een bedrijf dat daarin is gespecialiseerd.

Meer handige schoonmaaktips:

Download Roomed's schoonmaakguide en krijg jouw keuken écht schoon

Meld je aan voor de mailing en ontvang 'm gratis in je inbox!

Reageer op artikel:
Goed om te weten: je luxaflex schoonmaken doe je zo
Sluiten