Iris Wijnands
Iris Wijnands Planten en bloemen 21 nov 2019

Zo veel kamerplanten moet je in huis halen om de lucht écht te zuiveren

Kamerplanten zijn decoratief, geven ons iets om voor te zorgen en zuiveren de lucht. Dat laatste gaat natuurlijk niet heel snel, maar alle kleine beetjes helpen natuurlijk. We zijn wel benieuwd: hoeveel luchtzuiverende kamerplanten zou je moeten hebben om de lucht in je kamer compleet te zuiveren?

We schreven eerder dat een luchtzuiverende kamerplant in de slaapkamer gezond is. Dat klopt ook, want een paar planten bij elkaar kunnen al een fijne bijdrage leveren aan de luchtkwaliteit in een kamer. Maar hoeveel planten heb je nou écht nodig om de lucht in huis helemaal te zuiveren? Domino zocht dat uit, en het antwoord verbaast ons.

Onderzoek naar luchtzuiverende kamerplanten

Eerder bleek uit een onderzoek in 1989 van NASA dat kamerplanten een luchtzuiverende werking hebben. Stoffen als benzine, ammoniak en stof worden door kamerplanten uit de lucht gefilterd. Goed nieuws voor ons dus, want dat gaf des te meer reden om meer planten in huis te halen.

Helaas is de werking niet zo groot als we hoopten; met tien kamerplanten in huis komen we er niet. Nee, met honderd kamerplanten heb je er ook nog niet genoeg. Uit een recent onderzoek van Drexel University blijkt dat je 93 planten nodig hebt per 1 square foot (omgerekend ongeveer 0.093 vierkante meter). Dat zijn wel héél veel planten in je huis.

Hoeveel kamerplanten heb je dan écht nodig?

De Roomed-redactie berekende voor je hoeveel planten je volgens het onderzoek van de Drexel University (ongeveer) nodig hebt:

  • Bij 60 vierkante meter: 645 luchtzuiverende kamerplanten
  • Bij 70 vierkante meter: 753 luchtzuiverende kamerplanten
  • Bij 80 vierkante meter: 860 luchtzuiverende kamerplanten
  • Bij 90 vierkante meter 968 luchtzuiverende kamerplanten
  • Bij 100 vierkante meter: 1075 luchtzuiverende kamerplanten

Natuurlijk zuivert 1 plant meer lucht dan geen plant. Verder hebben planten nog meer positieve effecten dan alleen de luchtzuiveren, dus we stekken lekker door! Of we straks 645 luchtzuiverende kamerplanten of zelfs meer in ons bezit hebben, dat weten we niet. Wat we wél weten is dat we heel blij worden van onze grote groene plantenfamilie. Dat is ook wat waard, toch?

Bovendien klinkt een aantal van 645 planten best haalbaar, als je je bedenkt dat Summer Rayne Oakes meer dan 1000 kamerplanten in haar appartement in New York heeft. Op naar de plantenwinkel!

Meer lezen over kamerplanten?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zo veel kamerplanten moet je in huis halen om de lucht écht te zuiveren
Sluiten