Alles over die lange bruine stengels van je Monstera (de luchtwortels!)

Bij een jonge Monstera Deliciosa zijn ze er meestal nog niet. Maar als je plant groter wordt en het meer naar zijn zin krijgt in jouw huis, spot je ineens lange bruine stengels. En ze worden alleen maar langer. In dit artikel vertellen we je alles over luchtwortels, en wat je er mee moet doen.

De luchtwortels van de Monstera Deliciosa

Allereerst antwoord op de vraag ‘wat zijn luchtwortels’. Als je een jonge Monstera gekocht hebt, is de kans namelijk groot dat je die bruine stengels aan de plant nog nooit gezien hebt. De luchtwortels zijn voor de tropische plant een extra manier om voedingsstoffen uit de rijke lucht in het regenwoud te halen.

Hechtwortels

Daarnaast gebruikt de plant deze wortels om tegen boomstammen aan te groeien. Daarom worden de wortels ook wel eens hechtwortels genoemd. Als je jouw Monstera tegen een mosstok op laat groeien, zal je zien dat de plant deze wortels gebruikt om vast te blijven zitten.

In het Nederlandse huiskamer-klimaat verliezen de luchtwortels daardoor hun functie een beetje. De lucht is lang niet zo rijk als in het regenwoud, en vaak hoeven de kamerplanten hier ook niet de hoogte in te groeien.

> Wil je jouw Monstera Deliciosa stekken? Kamerplanten stekken voor beginners: de Monstera Deliciosa stekken

Kan je de luchtwortels afknippen?

Worden de luchtwortels van jouw Monstera Deliciosa te lang, hangen ze in de weg of vind je ze gewoon écht niet mooi? Dan kan je er voor kiezen om ze voorzichtig weg te knippen. Het zal je plant niet veel kwaad doen, maar de luchtwortel gewoon laten zitten is natuurlijk de betere optie. Helemaal bij de Monstera Variegata, deze plant heeft namelijk álle voeding nodig die ze kan krijgen.

Als je de luchtwortels liever niet af wilt knippen, kan je er ook voor kiezen om ze terug de grond in te leiden. Wanneer deze wortels in aanraking komen met de aarde, gaan de luchtwortels namelijk als ‘gewone’ wortels werken.

Meer leren over kamerplanten? We’ve got you covered:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Alles over die lange bruine stengels van je Monstera (de luchtwortels!)
Sluiten