Merve Ozturk
Merve Ozturk Meubels & accessoires 22 sep 2020

Zo weet je of je een luchtbevochtiger in huis nodig hebt (of dat het weggegooid geld is)

Denk je een luchtbevochtiger nodig te hebben in huis? In de meeste gevallen heb je die toch niet zo hard nodig als dat jij denkt. Dat wil niet zeggen dat ze je niet comfortabeler maken – we vertellen je er alles over.

We moeten je helaas teleurstellen als je denkt dat een luchtbevochtiger de algehele gezondheid van jou en jouw huis verbetert. Vaak hebben we zo’n bevochtiger namelijk helemaal niet nodig, maar daarover later meer.

Een luchtbevochtiger kan wél bij het verlichten van sommige symptomen die verband houden met verkoudheid en zelfs met astma. Als je een luchtbevochtiger wilt gebruiken om deze redenen, neem dan eerst contact op met jouw huisarts.

Zo weet je of je een luchtbevochtiger in huis nodig hebt

Vochtigheidsniveau meten

Het is belangrijk dat de luchtvochtigheid in huis goed is. Het standaard aanbevolen relatieve vochtigheidsbereik voor goede luchtkwaliteit ligt tussen de 30 en 50 procent. Vochtigheid van minder dan 30 procent kan onaangenaam droog zijn. Vochtigheid van meer dan 50 procent zorgt weer voor bacteriële groei en schimmelgroei in huis.

Vochtigheidsniveau opmeten is gelukkig heel makkelijk: je kunt een hygrometer gebruiken om de luchtvochtigheid in elke ruimte in huis op te meten. Aan de hand van de uitkomsten kun je besluiten om een luchtbevochtiger in huis te halen.

Symptomen van lage luchtvochtigheid

Heb je een droge huid, jeukende ogen en geïrriteerde neusholtes? Dan is de kans groot dat het komt door droge lucht. Door een te droge lucht kunnen de longen onvoldoende zuurstof opnemen, waardoor klachten ontstaan.

Dat niet alleen, droge lucht verhoogt ook de statische elektriciteit die je voelt in bijvoorbeeld kleding. Bovendien kan droge lucht ook jouw meubels en (houten)vloer aantasten. Is dit het geval bij jou? Dan kan een luchtbevochtiger helpen deze problemen te verminderen.

Lees ook: Alles wat je wilt weten over het onderhouden van je houten meubels

Verschillende varianten

Luchtbevochtigers zijn er in ontzettend veel soorten met verschillende capaciteiten en prijzen. Een luchtbevochtiger op stoom maakt gebruik van water dat tot 80°C wordt verhit. Stoombevochtigers geven snel resultaat en maken niet veel geluid.

Een ultrasone luchtbevochtiger is energievriendelijk. Door de ingebouwde hygrosaat schakelt het apparaat automatisch aan en uit. Deze luchtbevochter is wederom geruisloos en werkt met een metalen diafragma dat trillingen opwekt. Door deze trillingen ontstaan waterdruppeltjes die vervolgens fijne lucht verspreid via de ingebouwde ventilator.

Dan heb je nog een koudwaterverdamper. Ook deze luchtbevochtiger is energievriendelijk. Via een ventilator wordt de droge lucht aangezogen en vervolgens langs een vochtig filter opnieuw de ruimte ingeblazen.

Meer tips voor frisse lucht in huis?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ThespruceVochtinmuren

Reageer op artikel:
Zo weet je of je een luchtbevochtiger in huis nodig hebt (of dat het weggegooid geld is)
Sluiten