Esmé Brinkman
Esmé Brinkman Uncategorized 4 jun 2016

For the Love of God door Damien Hirst

Elke dag komen wij de mooiste meubels, accessoires en kunstwerken tegen. En hoewel we houden van jong, nieuw talent, willen we de grondleggers van design zeker niet vergeten. Daarom delen we in de serie Interior Icons onze favoriete ontwerpen met jou. Of het nu gaat om een klassieke stoel of een moderne kast, een budget merk of een designer topstuk, waar we nog even voor moeten sparen. Wij zetten onze favorieten graag in de spotlights!

“Over smaak valt niet te twisten” is een bekend gezegde dat ook in design vaak opgaat. Wat de een mooi vindt, kan de ander afschuwelijk vinden en andersom. Gelukkig maar, anders zou de wereld er een stuk saaier uitzien. Ook over dit kunstwerk zijn de meningen behoorlijk verdeeld. Is het geniaal? Morbide? Niets bijzonders of juist helemaal over the top? We hebben het natuurlijk over de diamanten schedel van Damien Hirst. Je kunt een sterke mening hebben over ‘For the Love of God’, maar bijzonder is het object in elk geval.

>> Interior Icons: Balloon Dog door Jeff Koons

Het ontwerp

De schedel werd in 2007 ontworpen door de Britse kunstenaar Damien Hirst. Hij kocht de schedel in een winkel in Islington, Londen. Na onderzoek werd er gezegd dat het zeer waarschijnlijk een schedel is van een 35 jaar oude Europese man uit de 18e eeuw. De schedel is bezet met 8601 diamanten, waaronder een peervormige diamant op het voorhoofd van niet minder dan 52,4 karaat. De tanden zijn de originele tanden van de schedel. Voor de productie van het object kreeg Hirst hulp van ontwerper Jack du Rose en de juweliers van Bentley en Skinner in Londen. De kosten? 14 miljoen pond, wat neer komt op ruim 18 miljoen euro. Het kunstwerk is een Momento Mori. Dit is een artistieke kunstvorm die mensen eraan moet herinneren dat ze sterfelijk zijn. Veel schilderijen uit de 17e eeuw werden gemaakt vanuit deze gedachte.

Maar waarom zou Hirst zo’n object überhaupt maken? Er wordt veel over gespeculeerd, vooral omdat Hirst zelf niet veel loslaat. Het enige wat we weten is dat Hirst houdt van provoceren, zichzelf af zetten tegen de gevestigde orde in de kunstwereld en het publiek daarvan. Maar de provocatie gaat in dit object veel verder dan normaal. Door een schedel te bezetten met ontelbare diamanten en het object dan ook nog eens ‘For the Love of God’ te noemen, impliceert hij dat de liefde van God te koop is. Daarnaast is de schedel het duurste kunstobject ooit gemaakt. Op het informatiebordje bij musea legt Hirst uit dat consumeren hét teken is dat de mens de natuur en de dood heeft verslagen. Het hypermoderne object stond niet in de minste musea overigens, namelijk het Palazzo Vecchio in Florence en ons eigen Rijksmuseum. Opvallend, aangezien deze musea normaliter vooral klassieke kunst tentoonstellen.

Bron: Other Criteria

De verkoop

Volgens Damien Hirst is de schedel op 30 augustus 2007 verkocht voor 50 miljoen pond – een luttele 65 miljoen euro – aan een anonieme organisatie. Maar verschillende journalisten kwamen naar buiten met het bericht dat dit bedrag onjuist zou zijn en dat Hirst zijn schedel aan de straatstenen niet kwijt kon en zelfs behoorlijk was gezakt met de prijs. Hirst claimde dat de schedel wel degelijk was verkocht en dat hij zelf een aandeel had in de betreffende anonieme organisatie. Wat de waarheid ook is; het heeft een goed resultaat gehad, want de andere werken van Damien Hirst zijn behoorlijk gestegen in waarde. En dat was misschien ook wel zijn bedoeling.

Ook leuk om te weten

  • De naam van het object komt van Hirst zijn moeder, die hem de volgende cruciale vraag stelde: “For the love of God, what are you going to do next?
  • De verkoop van de schedel deed veel stof opwaaien, vooral toen een editor van The Jackdaw (een magazine over kunst) de volgende quote publiceerde: “Everyone in the art world knows Hirst hasn’t sold the skull. It’s clearly just an elaborate ruse to drum up publicity and rewrite the book value of all his other work.”
  • Er wordt gezegd dat zanger George Michael interesse had in de schedel, maar zich door het hoge bedrag toch terugtrok

Art comes from everywhere. It’s your response to your surroundings

Over Damien Hirst
Damien Hirst (1965) werd geboren in Bristol, Engeland en is kunstenaar, entrepreneur en kunstverzamelaar. In zijn eigen werk is de dood een veel voorkomend thema. Zijn kunstwerken zijn behoorlijk uiteenlopend: van opgezette dieren tot kleurige schilderijen in geometrische vormen. Volgens vele bronnen is hij de rijkste kunstenaar ter wereld. Zijn vermogen wordt geschat op zo’n 215 miljoen pond.

Bekijk ook: Interior Icons: Marilyn’s Diptych van Andy Warhol

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
For the Love of God door Damien Hirst
Sluiten