Louis Ghost Chair door Philippe Starck

Elke dag komen wij de mooiste meubels, accessoires en kunstwerken tegen. En hoewel we houden van jong, nieuw talent, willen we de grondleggers van design zeker niet vergeten. Daarom delen we in de serie Interior Icons onze favoriete ontwerpen met jou. Of het nu gaat om een klassieke stoel of een moderne kast, een budget merk of een designer topstuk waar we nog even voor moeten sparen. Wij zetten onze favorieten graag in de spotlights!

Vorige keer vertelden we je alles over de Panton Chair van Verner Panton en we blijven nog even bij de zitmeubels. Want na zestien interior icons werd het toch wel eens tijd dat we het bekendste ontwerp van Philippe Starck zouden kiezen: de Louis Ghost Chair.

Het ontwerp

Het ontwerp van de Louis Ghost Chair stamt uit de tijd van Louis XV, ofwel Lodewijk de vijftiende. De medaillon stoel vond je in die tijd in elk chique kasteel. Wel in een iets andere uitvoering: de stoel werd gemaakt van hout en de arm- en rugleuning van zacht fluweel dat aan de stoel werd vastgezet met siernagels. Philippe Starck goot de medaillon stoel letterlijk in een nieuw jasje.

Bron: Asierrua

>> Prachtig appartement in Londen met de allermooiste design meubels

De Louis Ghost heeft dezelfde vormen als de medaillon stoel: de achterste poten zijn iets naar buiten gebogen en de voorpoten staan loodrecht naar beneden. De arm- en rugleuning vloeien feilloos over in de stoelpoten, waardoor de stoel een moderne look krijgt. De stoel is gemaakt van polycarbonate, een transparant kunststof dat door middel van hitte in de juiste vorm kan worden gegoten. De stoel wordt verkocht in meerdere kleuren. De bekendste kleuren zijn effen zwart, effen wit en natuurlijk de originele transparante versie. Daarnaast wordt de Louis Ghost in meer transparante kleuren verkocht als geel, groen blauw en oranje. Door de grote transparantie blijven de kleuren heel subtiel.

Bron: Kartell

Het bijzondere aan deze stoel is dat Starck één van de oudste en meest iconische stoelen ooit heeft getransformeerd tot een modern object. De stoel ziet er fragiel uit, maar niets is minder waar. De stoel is namelijk veel steviger dan je denkt, maar evengoed superlicht en stapelbaar. Wij denken dat deze stoel vooral in compacte kamers super goed zal staan, omdat de transparantie zorgt voor een ruimtelijk effect.

Ook leuk om te weten:

  • Door de immense rokken die de vrouwen in de achttiende eeuw droegen was het zitten op een normale medallion stoel niet echt mogelijk. De medaillon stoel heeft dus ook een vrouwelijke versie en Starck maakte deze originele stoel ook na van transparant kunststof. Deze stoel noemde hij de Victoria Ghost Chair
  • Philippe Starck ontwierp de stoel zelfs voor de design-minnende kids. De Lou Lou Ghost Chair is kinderversie van de originele Louis Ghost Chair
  • In 2012 vierde de stoel haar tiende verjaardag, dat groots werd gevierd met een bijzondere uitgave: de rugleuning van de stoelen werden bedrukt met de handtekening van Starck

I have this mental sickness called creativity

Bron: Starck

Over Philippe Starck
Philippe Starck (1949) werd geboren in Parijs en studeerde af aan de École Nissim de Camondo, een privé universiteit voor ontwerp en product design. In 1969 startte hij samen met Pierre Cardin een ontwerp studio en ging zes jaar later alleen verder. In de design wereld gooide hij hoge ogen met zijn transparante ontwerpen. Door zijn naamsbekendheid ging hij later ook aan de slag als binnenhuisarchitect. Zo ontwierp hij het hotel Mama Shelter en de bar van het wereldberoemde Hotel Costes, beide in Parijs.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Louis Ghost Chair door Philippe Starck
Sluiten