Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Wooninspiratie 18 feb 2019

De beste tips voor het realiseren van een lichtplan (volgens een interieurexpert)

Hoewel we bij Roomed graag denken dat we experts zijn op het gebied van interieur, is het soms ook fijn om het over te laten aan de échte experts. Marlies Novica is zo’n expert die met haar bedrijf ExpatHome behoorlijk lekker bezig is. Marlies is ervan overtuigd dat een fijn huis helpt balans te vinden in drukke levens. Vandaag geeft Marlies advies over opstellen en realiseren van een goed lichtplan.

Hoewel licht een van de meest belangrijke onderdelen is van een huis wordt het toch vaak een ondergeschoven kindje. Echt ontzettend jammer, zeker als je gaat verbouwen en de boel dus echt naar je hand kan zetten. Het is even een gedoetje maar als het eenmaal voor elkaar is, heb je er zo veel profijt van. Het principe is best simpel. Ik legt het uit.

De beste tips voor het maken van een lichtplan

Als je in de gelegenheid bent om het lichtplan rigoureus aan te pakken, let dan op deze drie pijlers en werk aan een gelaagd lichtplan.

Algemeen licht

Zorg ervoor dat iedere ruimte is voorzien van deze categorie. Deze lichtbron voorziet de ruimte van algemeen licht. De meest efficiënte manier om dit te realiseren is het gebruiken van inbouwspotjes in het plafond. Denk nu niet gelijk dat dit de ruimte kil en ‘kantoor achtig’ maakt.

Voor een woonhuis raad ik aan om ten eerste te werken met dimmers zodat je de lichtintensiteit kan aanpassen. Daarnaast raad ik aan om gebruik te maken van spots die je van lichtkleur kan veranderen. Zo kun je de kleur van het licht heller maken als je een precies werkje aan het doen bent en warmer kleuren (en dimmen) als je een chille Netfix-sessie op het program hebt staan.

lichtplan licht interieur

Werklicht

Dit type licht vind je vaak in de keuken en boven de tafel. De functie is het extra verlichten van plekken waar je ‘aan het werk’ bent. Denk dan aan de eettafel, een bureau, de wasbak in de badkamer, en het aanrecht. Hang- en wandlampen worden hier vaak voor gebruikt. Welk model lamp je hiervoor gebruikt is natuurlijk helemaal smaak gebonden. Ga dus lekker op onderzoek uit en neem de tijd om je goed te laten inspireren.

Ook voor deze lichtgroep raad ik aan om met dimmers te werken. Als je de worteltjes julienne aan het snijden bent is veel licht wel zo veilig voor de vingertjes maar als je op een feestje, al hangend tegen het aanrecht de laatste roddels aan het doornemen bent, is zo’n bouwlamp niet per se noodzakelijk.

Sfeerlicht

Als laatste ga je in de weer met sfeerlicht. Deze vorm van verlichting komt in allerlei soorten. Tafellampjes en staande lampen zijn het meest gebruikt. Maar vergeet vooral de wandlampen niet. Daar kun je een donker hoekje heel stylish mee oplichten door te kiezen voor een exemplaar die zowel licht naar boven als naar beneden schijnt.

Licht strips in kasten behoren ook tot deze categorie. Het is de bedoeling dat sfeerlicht echt alleen voor de sfeer wordt gebruikt. Als je ergens echt een extra lampje moet toevoegen omdat je anders te weinig ziet dan gaat er iets mis met het algemene- en / of het werklicht.

Meer tips van interieurexpert Marlies?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
De beste tips voor het realiseren van een lichtplan (volgens een interieurexpert)
Sluiten