Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Badkamer 20 mrt 2019

Ah, dus dít is waarom de lichtknop van de badkamer vaak aan de buitenkant zit

Je hebt het vast weleens meegemaakt: in een badkamer van iemand waar je op bezoek was tevergeefs naar de lichtknop zoeken, die niet kunnen vinden, en je vervolgens realiseren dat ‘ie zich buiten de ruimte bevond. Soms is dat zelfs ook zo in toiletten – kon je je zusje vroeger lekker klieren door het licht uit de doen. Maar heb je je altijd al afgevraagd waaróm de lichtknop van de badkamer vaak aan de buitenkant zit? Het antwoord is eigenlijk heel simpel.

Door een lichtknop stroomt – no shit Sherlock –  elektriciteit. In een badkamer is het vochtig. En water en elektriciteit, dat gaat niet zo goed samen.

Lichtknop aan buitenkant van de badkamer

Als je met natte handen een niet goed beschermde lichtknop aanraakt, vindt je lichaam het om die reden moeilijker om de elektriciteit daarin te weerstaan. In theorie zou je dan dus een elektrische schok kunnen krijgen – terwijl je net zo lekker ontspannen was van het douchen. Dat is duidelijk een stuk onplezieriger dan douchen in het donker (ontzettend gevaarlijk, zelfs).

Ook interessant: Met deze checklist laat je je huis veilig achter als je op vakantie gaat

Regels voor het licht

Nu hoef je je niet meteen zorgen te maken als de lichtknop van de badkamer wél aan de binnenkant zit. Als het goed is zijn lichtknoppen altijd waterdicht, zeker als ze zich in de natste ruimte van het huis bevinden. Daarnaast zijn er soms nog extra regels voor het plaatsen van de knoppen in de badkamer, zo moet de lichtknop zich op een bepaalde afstand van het bad en/of de douche bevinden.

Het plaatsen van de lichtknop van de badkamer aan de buitenkant komt vaak echter voort uit nóg wat extra voorzichtigheid. Daar mag je de ontwerpers van je huis dus wel dankbaar voor zijn!

Dit moet je weten over de badkamer

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Curiosity

Reageer op artikel:
Ah, dus dít is waarom de lichtknop van de badkamer vaak aan de buitenkant zit
Sluiten