Frederique Rekers
Frederique Rekers Binnenkijken 30 apr 2021

Een huis dat drijft, beweegt én kan varen: Anneke en Wim leven in een woonschip

Dit keer geen huizen die makkelijk te vinden zijn op Funda. Er zijn veel mensen die erg bijzonder wonen en hun ‘thuis’ vinden in een speciale plek. Dit keer interviewen we Anneke en Wim die sinds een paar jaar leven in een woonschip.

Op Instagram: woonschip_robbedoes en ook op Facebook delen ze hun water-woon-vaar-avonturen. Daarnaast hebben ze hun eigen website: woonschiprobbedoes.nl inclusief webshop waarbij ze óók de mogelijkheid bieden om te overnachten in hun schip.

Wat is het meest bijzondere aan jullie woonschip?

Ons thuis drijft, beweegt én kan varen! Wij hebben een vaste thuishaven in Amersfoort, maar als wij besluiten een vaartocht te willen maken kunnen wij dat letterlijk in 5 minuten realiseren.

Het is een kwestie van de walaansluitingen loskoppelen, de motor starten, de touwen losgooien en we zijn vertrokken, ahoy! Wij voelen ons daarom ook echte waternomaden.

Leven in een woonboot: Eva woont in een woonboot met een chique inrichting


Sinds wij waterbewoners zijn heb ik (Anneke) mijn vaste baan opgezegd en ben ik een B&B in ons woonschip begonnen, organiseer ik mini-cruises, deel ik online een stukje van ons leven, beheer ik de webshop en schrijf ik voor een waterwoonmagazine.

Wat ik vooral hoop te doen, is positiviteit de wereld in strooien en mensen inspireren.

Wat voor ‘boot’ hebben jullie gekocht en hoe zijn jullie hieraan gekomen?

Eind 2015 hebben wij meer dan tien potentiële schepen via scheepsmakelaars bekeken en zijn we gevallen voor een vrachtschip (bouwjaar 1960) die toen nog een werkend leven in de beroepsvaart had.

Ondertussen hadden we ook een vaste ligplek in Amersfoort overgenomen. Hier zat een vergunning voor een woonschip van 34 x 6,60 meter bij. Een detail was toen dat het vrachtschip 21 meter ingekort moest worden. En dat was nog maar onze eerste uitdaging in dit nieuwe avontuur!

Hoe/wanneer hebben jullie besloten om zo te gaan wonen?

Gekscherend vertel ik vaak dat onze stap is voortgekomen uit het ‘lege nestsyndroom’ gecombineerd met een ‘midlifecrisis’. Dat wij op het water wilden gaan wonen kwam eigenlijk uit de lucht vallen, want wij hadden 0 ervaring met schepen en varen.

Daarom hebben we ook twee jaar aan voorbereiding genomen en onze rigoreuze stap toen pas naar buiten gebracht. Ik noem dit proces daarom ook Dromen-Durven-Doen.

Hoe hebben jullie het ingericht?

De inrichting komt voornamelijk uit mijn koker en verliep zonder stappenplan. Hoe ik aan onze items kom? Laat ik beginnen met te zeggen wij zoveel mogelijk items hergebruiken en ze zo een nieuwe functie en tweede leven geven.

Sommige items waren achtergelaten aan boord van het vrachtschip. Ook heb ik bij de kringloop spullen opgescharreld, items uit ons vorige huis meegenomen én een aantal items zelf gemaakt. Daar ben ik reuze trots op!

Wat was jullie grootste ‘interieur uitdaging’?

Eigenlijk was voor mij ieder item een soort uitdaging. Maar ik wilde vooral knusse ruimtes creëren. In de keuken is dat gelukt door een oude ijzeren stang tussen de keuken en de eettafel aan het plafond te hangen waar glazen bollen aan hangen.

In het midden van de woonkamer staat een stuk scheepswand dat uit het 21 meter ingekorte stuk schip is gesneden. Dit dient nu als een room divider. Dat was best gewaagd en tijdens de verbouwing zag niemand hoe gaaf dit stuk scheepswand nu staat te pronken. Iedereen is er weg van.

Missen jullie dingen die je in een ‘normaal huis’ wel hebt?

Nee hoor, wij hebben alles wat je ook in een ‘normaal’ huis kan verwachten. De grap is dat we nog steeds de vraag krijgen of we in de winter ook aan boord kunnen wonen, haha, natuurlijk!

Wat is jullie meest favoriete plekje in het woonschip?

Als we bij onze thuishaven liggen is dat de woonkeuken en onderweg de stuurhut.

En waar zijn jullie het meest trots op?

Dat wij als echte landrotten dit avontuur samen zijn aangegaan en ons zelfontworpen woonschip in 2016 zelfs tot de ‘Woonboot van het jaar’ gekozen is. En ook alle media aandacht dat maar niet ophoudt, dat had ik van te voren toch zo niet verwacht.

Wat is het leukste aan het leven op een woonschip?

Het duurzame vakantiegevoel en dat wij onze trots af en toe kunnen delen om samen met anderen te genieten van het varende leven.

Jullie verhuren het woonschip ook, hoe is dit idee ontstaan en hoe gaat dit nu?

Doordat ik mijn vaste baan had opgezegd kreeg ik ruimte om meer te doen met ons woonschip. Ik vind het fijn om meer mensen mee te laten genieten met ons waterwoon leven, hierdoor is het idee ontstaan om in de schipperswoning een B&B te beginnen.

We hebben met de inrichting geprobeerd om onze gasten terug te laten wanen in de jaren 60, het bouwjaar van ons schip. Waar voorheen de slaapkamer van de schipper was hebben wij de badkamer gemaakt. Ook mogen onze gasten in de stuurhut verblijven, dat doen ze maar al te graag.

Zijn er tips die jullie de Roomed-lezers mee kunnen geven over jullie woonschip?

Mijn tip is: denk in mogelijkheden, wees positief, geniet onbegrensd en leef in het nu. Kortom: Dromen-Durven-Doen.

Frank & Ella wonen in een campervan “De vanlife wereld is geweldig!”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Een huis dat drijft, beweegt én kan varen: Anneke en Wim leven in een woonschip
Sluiten