Wil je de muur schilderen? Kies kleuren met de kleurencirkel

Misschien ken je hem nog uit de tekenlessen op school: de kleurencirkel van Itten. Deze kleurencirkel is de basis voor de perfecte verfbeurt in jouw huis. Maar hoe werkt zo’n kleurencirkel nou precies?

Wij helpen je een handje en creëren met jou de mooiste kleurencombinaties.

Dit is ‘m dan: de kleurencirkel van Itten. No worries, het is eigenlijk heel simpel. Wij leggen uit!

De basics: primaire, secundaire en tertiaire kleuren

De kleurencirkel bestaat uit twaalf kleuren, waarvan de ene helft koude kleuren zijn en de andere helft warme. De cirkel is opgedeeld in primaire kleuren, secundaire en tertiaire kleuren. Primaire kleuren zijn rood, blauw en geel.

Deze kleuren kun je zelf niet maken, maar je kunt er wel de rest van de kleuren mee creëren. Wanneer je twee primaire kleuren mengt, krijg je secundaire kleuren.

Meng je een primaire kleur met een aangrenzende secundaire, dan krijg je een tertiaire kleur. Deze tertiaire kleuren liggen dus tussen primair en secundair in.

Nog meer verschil in kleuren krijg je door wit of zwart toe te voegen. Hiermee maak je een kleur lichter of donkerder.

Oké! Genoeg theorie, tijd voor voorbeelden.

Ton sur ton

Kies dezelfde tonen tinten binnen een kleur en creëer een kleurverloop. Varieer een beetje met licht en donker. Monochroom is rustig, waarbij de verschillende waarden diepte creëren en het geheel interessant maken.

>> Heb jij wel eens een ton sur ton interieur overwogen?

Analoog

Met twee of meer kleuren die naast elkaar liggen in de cirkel krijg je een analoog schema. De verschillende kleuren zijn in harmonie, als bij een zonsondergang.

Complementair

Hierbij staan kleuren tegenover elkaar in de cirkel. Deze kleurencombinatie geeft energie. Oranje in combinatie met blauw bijvoorbeeld. Voorbeeldje? Kijk eens naar deze kleurencombinatie.

Triadisch

Triadische kleuren komen uit de hoeken van een gelijkzijdige driehoek. Deze kleurencombinatie is levendig en energiek, maar heeft wel een balans nodig. Bijvoorbeeld blauw gecombineerd met geel.

Gesplitst

Wanneer je complementaire kleuren splitst, worden ze samen minder hard. Kies hierbij dus niet voor de kleur recht tegenover de complementaire kleur, maar de tertiaire kleuren ernaast.

Benieuwd hoe dat er in de praktijk uitziet? Roze en blauw zijn een goed voorbeeld. Check hier alles over deze kleuren combinatie!

Neutraal

Vergeet in al dit kleurgeweld natuurlijk ook vooral de neutrale kleuren niet! We hebben meerdere neutrale interieurs in het zonnetje gezet. Zoals deze neutrale inrichting met prints, of dit fantastische interieur met een neutraal kleurenpalet.

Download Roomed's schoonmaakguide en krijg jouw keuken écht schoon

Meld je aan voor de mailing en ontvang 'm gratis in je inbox!

Reageer op artikel:
Wil je de muur schilderen? Kies kleuren met de kleurencirkel
Sluiten