Iris Wijnands
Iris Wijnands Wooninspiratie 14 okt 2019

6 tips en ideeën voor het maken van een fijn leeshoekje in huis

Is er iets fijner dan lekker binnen blijven en lezen terwijl de regen tegen het raam klettert? Ja! Namelijk lekker binnen blijven en lezen op een heel mooi en speciaal plekje. Hier is heel veel inspiratie om jouw basic ruimte te transformeren in een knus leeshoekje.

Echte boekenwurmen weten hoe belangrijk het is om een fijn leeshoekje te hebben. Ben je niet zo’n boekenfanaat maar wil je wel graag meer lezen? Dan is een aangewezen plek om te lezen een goede motivatie om vaker een boek open te slaan. En hoe mooier je leeshoekje maakt, hoe liever je er gaat zitten natuurlijk.

1. In een leeshoekje heb je licht nodig.

De basis voor een goede ruimte om te lezen is, volgens Apartment Therapy, het hebben van genoeg licht. Zonder goed licht kun je simpelweg niet lekker lezen. Die lege plek bij dat grote raam is dus dé voorbestemde plek voor jouw leeshoekje.

Een plek bij een groot raam heeft nog meer voordelen. Wanneer je ogen moe zijn kun je ze bijvoorbeeld even laten rusten door naar buiten te kijken. Lekker ontspannen en je mee te laten nemen door een goed boek, en af en toe even door ‘t raam staren. Dat klinkt als een prima zondagmiddag, toch?

Zorg ervoor dat je leeshoekje ook genoeg lampen heeft, want je hebt in de avond natuurlijk geen daglicht om bij te lezen. Ga voor een leeslamp met goed licht, want in schemerlicht naar letters turen is erg vermoeiend voor je ogen.

2. Kies een rustige plek

Kies een rustige plek, zodat je je helemaal op het lezen kunt richten. Handige plekjes zijn bijvoorbeeld op zolder, onder de trap (à la Harry Potter), in de achtertuin of op een balkonnetje. Zonder je lekker af zodat je geen last hebt van huisgenoten en familie die tussen jou en je favoriete boek willen komen.

Je slaapkamer mag dan wel een rustige plek zijn, maar het is niet de plek waar jij je favoriete boekenreeks gaat verslinden. Voor het slapen gaan een paar pagina’s lezen in je bed, dat is prima, maar het is toch echt beter om voor overdag een apart leeshoekje te maken.

3. Zorg voor warmte in je leeshoekje

Wanneer je leest zit je lang stil, waardoor je het weer snel koud krijgt. Het is niet fijn om te rillen van de kou in je leeshoekje. Heb je een open haard? Lucky you!  Het geluid van een knetterend haardvuur en de warmte van de vlammen, heerlijk!

Is dit te veel van het goede, of heb je jammer genoeg geen grote open haard? Met de gewone verwarming, lekker veel kussentjes en een paar warme dekens kom je ook al een heel eind.

4. Ruimte voor een persoonlijke bibliotheek

Wie niet op een e-reader leest en zijn boeken vaak koopt in plaats van leent, zal dit probleem kennen: te weinig opbergruimte. Wanneer je eenmaal begint met boeken lezen (en kopen), raakt je boekenkast zó vol. En boeken wegdoen om ruimte te maken, dat blijft lastig. Hoe je je boekenkast opruimt, dat lees je hier.

Je leeshoekje kan daarom niet genoeg opbergruimte hebben. Een paar mooie boekenkast in de buurt van je leeshoekje is ideaal, zodat je meteen je favoriete boek kan pakken.

5. Ga voor comfort

Een belangrijke eigenschap van een lekker hoekje is comfort. Dat kun je op verschillende manieren bereiken. Je kunt een matras neerleggen, een hangmat ophangen of zoek een fijne, comfortabele leunstoel. Zorg ervoor dat je goed kan zitten, want last van je rug na een uurtje lezen, dat kun je niet gebruiken.

6. Maak je leeshoekje romantisch

Ben je dol op het lezen van romans? Dan heb je natuurlijk ook een leeshoekje nodig met een romantische sfeer. Zoek een mooi klamboe en hang deze op in de hoek van de kamer. Zet er een mooie stoel of poef onder en je hebt je eigen dromerige wereld om in te verdwijnen.

Ook kaarsjes geven een romantische sfeer, met een klamboe of veel plaids moet je oppassen met kaarsen. Ga dan liever voor sfeerverlichting. Sfeerverlichting kan je leeshoekje ook romantischer maken. Een kopje koffie of thee erbij, dan kan het lezen in jouw mooie leeshoekje beginnen.

Meer lezen over boeken?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Apartment Therapy

Reageer op artikel:
6 tips en ideeën voor het maken van een fijn leeshoekje in huis
Sluiten