LC4 Chaise Longue door Le Corbusier

Elke dag komen wij de mooiste meubels, accessoires en kunstwerken tegen. En hoewel we houden van jong, nieuw talent, willen we de grondleggers van design zeker niet vergeten. Daarom delen we in de serie Interior Icons onze favoriete ontwerpen met jou. Of het nu gaat om een klassieke stoel of een moderne kast, een budget merk of een designer topstuk, waar we nog even voor moeten sparen. Wij zetten onze favorieten graag in de spotlights!

Je zal wel denken.. alweer een stoel? Jep. Het is nu eenmaal het favoriete meubelstuk van yours truly. En we zijn van mening dat deze prachtige chaise longue niet mag ontbreken in onze eregallerij. We hebben het natuurlijk over de LC4 van Le Corbusier!

Bron: Decohubs

Het ontwerp

De LC4 vergaarde haar eerste bekendheid in 1929 tijdens Salon d’Automne, een kunsttentoonstelling in Parijs. Deze salon werd in het leven geroepen als tegenreactie op de ‘tuttige’ Franse Salon stijl. Op de beurs werden voornamelijk technologische en moderne ontwerpen tentoongesteld.

De iconische chaise longue pastte daar prima tussen, want de LC4 heeft een bijzondere vorm. De stoel is gemaakt van een stalen frame met een lederen bekleding. De bekleding kent veel variaties, van glad zwart leer tot zachte koeienhuid. De zitting rust door middel van lederen banden op het frame (deze constructie zien we ook bij de Barcelona Chair van Mies van der Rohe) en de neksteun zit met diezelfde banden vast aan de zitting. De zitting is verschuifbaar over het frame, zodat verschillende standen mogelijk zijn.

Bron: Cassina

De stoel is tot stand gekomen na een lange studie naar de menselijke anatomie. Door het gebogen stalen frame kan de chaise longue gebruikt worden om echt op te zitten, maar wanneer de zitting helemaal naar achteren wordt geschoven, ligt de rugleuning plat op het frame en staat het voeteinde ietwat naar boven gebogen. Perfect dus om ook lekker in te relaxen!

Ook leuk om te weten:

  • Bij het ontwerpen van deze stoel kreeg Le Corbusier hulp van zijn neef en van zijn collega Charlotte Perriand. Er wordt zelfs gezegd dat zij eigenlijk het brein is achter de stoel!
  • In eerste instantie was de stoel niet erg geliefd. Het werk van Le Corbusier werd veelal gezien als ‘het einde’ van goede architectuur. Dit vanwege de modernistische opvattingen van de ontwerper. Maar naarmate het modernisme meer invloed kreeg, werd ook de stoel populairder.
  • Le Corbusier zag zijn eigen ontwerpen niet als meubels, maar als een uitbreiding van het menselijk lichaam.
  • De stoel wordt nu gefabriceerd door Cassina, dezelfde fabrikant van de Rood-blauwe stoel van Gerrit Rietveld.
Bron: Cassina

Over Le Corbusier
Le Corbusier (geboren als Charles-Édouard Jeanneret-Gris, 1887-1965) was een Zwitsers-Franse architect en stedenbouwkundige. Op zijn negentiende bouwde hij zijn eerste gebouw in zijn geboortedorp La Chaux-de-Fonds. Zijn ontwerpen die volgden werden allemaal ontworpen naar aanleiding van zijn eigen richtlijnen, ook wel ‘De Nieuwe Architectuur’ genoemd. Naast architect was hij ook kunstenaar en meubelontwerper. Le Corbusier wordt geroemd om zijn moderne uitspattingen die in die tijd (en eigenlijk nog steeds!) heel uniek waren. Voor zijn meubelontwerpen gebruikte hij zijn eigen theorie, ‘Le Modular’. Ben je hier benieuwd naar? Check dan even deze video!

Reageer op artikel:
LC4 Chaise Longue door Le Corbusier
Sluiten