Jaime Andreas
Jaime Andreas Decoratie 9 jul 2020

Zo kan je het beste lavendel drogen (voor altijd een lekkere geur in huis)

Droogbloemen zijn weer helemaal terug in het interieur. Terecht! Ze staan namelijk net zo vrolijk en misschien nog wel chiquer in je huis dan een verse bos bloemen. Mooie gedroogde lavendel heeft ook een belangrijke plek in een bos droogbloemen. Het ruikt lekker én staat geweldig. Lavendel drogen doe je zo.

Droogbloemen kun je makkelijk op verschillende plekken kopen, maar dat hoeft niet. Wist je dat je ook heel goed droogbloemen zelf kunt maken? Lavendel drogen is vrij makkelijk, als je maar weet hoe je het moet doen.

Zo moet je lavendel drogen

Het oogsten

Het tijdstip van oogsten is belangrijk bij het drogen van deze geurige bloemen. Lavendel oogsten gaat het beste op een zonnige droge dag. Wanneer het regent of wanneer het vochtig is, verkleuren de bloemen naar bruin en krijg je niet het gewenste resultaat.

Oogst de bloemen net voordat ze in volle bloei staan en de bloemknoppen net open gaan. Dit gebeurt meestal aan het einde van de lente, begin juni. Zo blijven de bloemen mooi paars bij het drogen en behouden de bloemen ook hun sterke aantrekkelijke geur.

> Lees ook: Goede vraag: wat is eigenlijk het nut van diffusers en essentiële oliën?

Lavendel drogen

Snijd de bloemen met lange stelen af en vorm hier bosjes mee. Je kunt deze bosjes samenbinden met elastiek of een touwtje. Houd er rekening mee dat de steeltjes tijdens het drogen zullen verdunnen en touw los kan komen. Controleer regelmatig of het nog goed vastzit of gebruik elastiek.

Hang vervolgens de bosjes lavendel op een droge plek met weinig zonlicht. Veel zon zorgt ervoor dat de bloemen verkleuren. Vervolgens duurt het twee tot vier weken voordat de lavendel volledig is gedroogd.

Het is mogelijk om de bosjes op een houten plank in de zon te drogen. Dan gaat het proces een stukje sneller. Wel zullen de bloemen dan hun levendige paarse kleur verliezen.

Als de lavendel volledig gedroogd is, laten de bloemen makkelijk los wanneer je er met je hand langs gaat. Wees dus voorzichtig als je hier met andere droogbloemen een bos van wilt maken.

Meer over bloemen in je interieur

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Damsel In DistressMijnTuinGarden Therapy

Reageer op artikel:
Zo kan je het beste lavendel drogen (voor altijd een lekkere geur in huis)
Sluiten