Iris Wijnands
Iris Wijnands Wooninspiratie 4 nov 2019

Al 6 jaar verbouwen: ‘Ik leef liever in een huis dat niet af is, dan dat ik concessies doe’

Suzanne (36) is al drie jaar bezig met het verbouwen van haar huidige huis. Dit doet ze samen met haar vriend. In haar vorige huis was ze, samen met haar ex, ook al minstens net zo lang aan het klussen. Zes jaar lang verbouwen… wij vragen ons af: hoe overleeft ze zo’n lange periode van verbouwingen?

Zelfs met haar zwangerschapskilo’s stond Suzanne een dak te vernieuwen en puin te ruimen. Met haar twee kinderen en de drie ‘bonuskinderen’ van haar vriend is het een drukke boel in huis, maar het verbouwen gaat gewoon door. “Soms is het hebben van samengesteld gezin een voordeel. Er zijn weekenden waarop de kinderen er niet zijn en dan kunnen ze hard kunnen doorwerken.”

Geld en tegenslagen tijdens het verbouwen

“Het is niet dat ik non-stop aan het verbouwen ben, het gaat in fases. We sparen, verbouwen dan een stukje en gaan dan weer sparen om vervolgens het volgende stukje te verbouwen.” Suzanne wil geen concessies doen betreft geld. “Ik heb liever dat ik nog wat langer moet leven in een huis dat nog niet af is, dan dat ik straks spijt krijg dat ik het niet helemaal heb gemaakt zoals ik wilde”, zegt ze.

Dat is soms best lastig, zeker als er tegenslagen zijn. “Soms moet je gedwongen beslissingen maken die je liever had uitgesteld. Als het huis in de steigers staat omdat het dak eraf gaat, is het handiger om meteen de buitenkant te zandstralen en te schilderen, dan dat er later nog een keer een steiger moet komen.”

Zoveel mogelijk zelf doen

Een van de belangrijke redenen om het huis waar ze nu in wonen én verbouwen te kopen, was de ruimte. “We hadden een huis nodig waar we allemaal in konden wonen met minimaal vijf slaapkamers. Het is een voor-oorlogshuis, met daarnaast een kapsalon met verdieping. Het is super groot.”

Suzanne en haar vriend doen bijna alles zelf. “Mijn vriend is van origine loodgieter en werkte in de bouw. Alles behalve de elektra en stukadoren doen we zelf. Natuurlijk wisselt mijn vriend wel ooit klusjes uit met kennissen. Dan werken ze een paar uurtjes voor elkaar.” Zelf werkt ze net zo hard mee, ook al had ze voor het verbouwen nog nooit een dakpan gelegd. “Ik denk nooit ‘dit kan ik niet’, ik denk altijd ‘ik wil dit kunnen’.”

Geen planning, wél een volgorde

Wanneer het af moet? Dat maakt niet zoveel uit. “Ik doe niet aan geplande data of richtlijnen. Ik heb in mijn werk als regisseuse al genoeg te maken met deadlines. We hebben wel een soort volgorde waar we ons aan houden. Op dit moment slapen we beneden en verbouwen we boven. We hebben nu drie slaapkamers klaar. Drie slaapkamers moeten nog gedaan worden en een badkamer en apart toilet. Dan gaan we naar beneden voor de keuken en woonkamer.”

Vervelende ongemakken

De grootste struggle om te leven op de plek waar je verbouwt is het stof. “We zijn boven aan het verbouwen, maar door elk gaatje kruipt stof. Zelfs nu we het verbouwen weer even op een laag pitje hebben gezet. Ik moet veel meer poetsen.”

Stressen heeft geen zin, vindt ze zelf. “Ik moet het mezelf niet moeilijk maken. Ik kan nu van alles gaan poetsen, maar ik kan nu ook iets leuks doen met mijn kinderen en het later doen.”

Haar grootste tip, voor andere verbouwers? Zorg ervoor dat er geen help-mijn-man-is-klusser-situatie ontstaat. “Sommigen denken dat verbouwen heftig is voor je relatie. Dat is alleen het geval als je partner aan het huis werkt en jij zelf niet meehelpt. Dat zorgt voor irritatie. Trek werkkleding aan en help mee.”

Volgens Suzanne is samenwerken juist super góéd voor je relatie. “Wanneer je niet verbouwt en beide alleen maar de hele dag werkt, heb je elkaar wel veel te vertellen, maar je hebt niks samen meegemaakt. Nu zijn we samen iets moois aan het creëren en dat vind ik zo tof.”

Meer lezen over verbouwen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Al 6 jaar verbouwen: ‘Ik leef liever in een huis dat niet af is, dan dat ik concessies doe’
Sluiten