Maud van Dijck
Maud van Dijck Kunst 15 okt 2021

Hoe kies je het juiste kunstwerk uit? Een guide om je ermee te helpen

Kunst is natuurlijk subjectief, wat betekent dat niet iedereen zo dol zal zijn op de mooie kunstwerken die jij zal kiezen om in huis te hangen. Wil je voor een kunstwerk gaan waar jij helemaal achter staat? Dan ben je bij dit artikel aan het juiste adres.

Onderstaande guide gaat je zeker helpen met het maken van jouw kunstzinnige keuzes.

De guide voor het kiezen van jouw kunstwerk

De grootte van je kunstwerk

Eerst moet je erachter zien te komen hoe groot je wil dat jouw schilderij gaat zijn. En daarvoor is het belangrijk dat je al weet waar je hem op wilt hangen, zodat je al iets gerichter op zoek kan.

Let daarbij ook op dat je kunstwerk qua grootte een goede verhouding heeft met de meubels eromheen. Hang geen klein schilderij boven jouw lange bank (behalve als je een komisch effect wilt creëren).

Zo passen kleine schilderijen uitstekend boven een nachtkastje of ergens in de badkamer. Kleine schilderijen kan je ook op een plank of in de kast zetten waarbij je toch iets dichterbij moet gaan staan om ze te bekijken. Een klein formaat is ideaal voor de wat intiemere plekken in huis.

Aan de andere kant zijn kunstwerken van een medium formaat juist weer leuk in de hal of boven een statement piece waar ze mooi in het zicht hangen. Of combineer meerdere om er juist zelf een gallery wall van te maken die de ogen van je visite trekt.

Zó creëer je jouw eigen vintage gallery wall in huis

Voor een echt statement wil je natuurlijk een groot schilderij die je op een nog opvallendere plek hangt zoals boven de haard, een bed of de sofa.

En tenslotte voor de allergrootste schilderijen (die een hele muur in beslag nemen) werkt een muur bij de trap of hal meestal. Het liefst wil je een plek waar het niet te vol met spullen staat en hoe hoger het plafond hoe beter je kunstwerk uit de verf komt.

Voor aan de muur: een gallery wall met schilderijen in dezelfde kleur

De vorm van je schilderij

Bij het kiezen van je kunstwerk zal je ook moeten letten op de vorm van het kunstwerk zelf. Zo heb je vierkante kunstwerken die meestal het beste voor kleine schilderijen werken of ronde kunstwerken die je weer goed op plekken kan hangen die lastig zijn om te decoreren. Plekken waar een standaard schilderij niet echt werkt.

Daarnaast zijn rechthoekige schilderijen in de breedte een goede keuze voor boven je bed of bank, oftewel boven brede meubels. En rechthoekige kunstwerken die in de lengte langer zijn kan je weer beter kiezen om naast deuren en gangen te hangen.

Het materiaal van het kunstwerk

Waarschijnlijk vergeet je hier het snelste op te letten bij het kiezen van een kunstwerk, maar het is wel net zo belangrijk als de rest. Het materiaal kan namelijk contrast in je interieur creëren of andere decoraties in je kamers accentueren.

Denk dus goed na bij het kiezen van een kunstwerk van acryl- of olieverf dat de fraaie details van het schilderij ook naar voren komen. Voor een relaxtere sfeer is een schilderij gebaseerd op waterverf een betere keuze met de mooie stroken die rust uitstralen.

Foto’s zijn heel veelzijdig en passen bijna overal en met simpele tekeningen kan je soms echt een impact maken.

Het onderwerp van je kunstwerk

Met andere woorden: wat je kunstwerk uitbeeldt. Het laatste en belangrijkste wat bepaalt welk kunstwerk je zal kiezen. Je wilt tenslotte niet een schilderij kiezen dat je niet aanspreekt of persoonlijke waarde voor jou of iemand anders heeft. Maar je kan natuurlijk wel een idee krijgen in wat voor woonstijl jouw favoriete schilderij het best tot zijn recht komt.

Als je houdt van landschappen of portretten heb je geluk, want deze passen in bijna iedere interieurstijl. Stillevens zijn ideaal wanneer je een traditioneel of Japandi interieur hebt. Abstracte schilderijen passen uiteraard binnen een modern huis.

Voor een landelijke of bohemian stijl wil je weer graag planten of dieren in je schilderijen terugzien, terwijl bij een industriële stijl de keuze eerder op architectuur of steden zal vallen. Heb je nog een wereldkaart dan wil je die al te graag in een exotisch of eclectisch interieur hangen. En voor retro ga je natuurlijk voor vintage posters.

Toilet inspiratie: 7 x kunstige designs voor het kleinste kamertje

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Modsy

Reageer op artikel:
Hoe kies je het juiste kunstwerk uit? Een guide om je ermee te helpen
Sluiten