Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Decoratie 19 mrt 2020

5 tips om een statement te maken met de kunst die je aan te muur hangt

Je kent het wel: toen je in de winkel stond leek dat kunstwerk perfect voor boven de bank en was je er vol van overtuigd dat je het moést hebben. Maar eenmaal thuis blijkt het veel te klein en hangt het maar eenzaam aan die grote muur. Herkenbaar? Met deze 5 tips zorg je ervoor dat jouw kunstwerk niet op zolder belandt.

1. Hang kunst opvallend op

De meest voor de hand liggende manier om een kunstwerk op te hangen is aan een haakje of een touwtje. Maar wat als je het ophangen van jouw kunst een keer heel anders aanpakt? Kies bijvoorbeeld voor een opvallend koord om je schilderij aan op te hangen. Zo trekt het schilderij veel meer aandacht en lijkt het geheel ook ineens een stuk groter!

2. Maak het kunstwerk groter

Valt jouw kunstwerk in het niets omdat de maat net niet goed is? Maak het groter! Koop een lijst die eigenlijk een stuk te groot is en zorg voor een passe-partout zodat het kunstwerk in de lijst past.

3. Zorg voor contrast

Met contrast zorg je ervoor dat elementen opvallen. En dat is natuurlijk precies wat je wilt bereiken door kunst aan de muur te hangen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om de muur in een kleur te schilderen die sterk contrasteert met het kunstwerk. Dit is natuurlijk wel een beetje radicaal. Maar als je echt een waanzinnig kunstwerk hebt, waarom zou je het dan niet doen? Je kunt het altijd weer veranderen als je het zat bent!

4. Verf een vlak om je schilderij heen

Een andere manier om je schilderij in de spotlight te zetten, is door op de muur een contrasterende rand rondom het kunstwerk te schilderen. Op die manier krijg je een vergelijkbaar effect als met een grotere lijst en een passe-partout.

5. Combineer meer kunstwerken

Wanneer jouw kunstwerk alleen niet genoeg aandacht trekt kan het ook slim zijn om meerdere kunstwerken te clusteren. Dit is beter bekend als een gallery wall. Met een gallery wall maak je het oppervlak een stuk groter, waardoor het meer opvalt.

Dit clusteren kan je op verschillende manieren doen. Ben je fan van een ingetogen en strakke look? Hang de kunstwerken netjes naast elkaar en gebruik voor elk kunstwerk dezelfde lijst. Als je liever voor een nonchalante uitstraling gaat, kun je bijvoorbeeld een strakke lijst combineren met een vintage exemplaar.

Meer tips?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
5 tips om een statement te maken met de kunst die je aan te muur hangt
Sluiten