Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Kunst 17 mei 2022

9 fouten die je niet moet maken als je meer kunst in huis wilt halen

Kunst in huis is een fijne manier om je inrichting persoonlijker en sprekender te maken, maar dan moet je wél de juiste tips en tricks weten. Er zijn een aantal fouten die je kunt voorkomen als je kunst in huis op wilt hangen – en daar helpen we je een handje bij.

We delen deze negen veelgemaakte fouten als het gaat om kunst toevoegen in huis (en vertellen we je hoe je deze voorkomt).

Voorkom deze 9 fouten bij het ophangen van kunst

1. Kunst te hoog ophangen

Dit is waarschijnlijk de meest voorkomende fout die gemaakt wordt op het gebied van kunst toevoegen in huis. Maar on the plus side: ook heel makkelijk op te lossen! Ga een keer je huis door en check of sommige van je kunstwerken niet een paar centimeter lager kunnen worden gehangen. Zorg ervoor dat alles op ooghoogte hangt en dat de lijsten niet te ver boven bijvoorbeeld de bank, de tafel of schouw hangen.

9 stylingtips waarmee je elke kamer beter maakt (ja, ook die van jou!)

2. De verkeerde schaal gebruiken

En dan vooral een te klein kunstobject ophangen in een ruimte die duidelijk iets groters nodig heeft. Kijk eerst naar wat de ruimte nodig heeft, voordat je een random maat aan de muur hangt omdat je deze bepaalde afbeelding per se in je interieur wilt verwerken. Een grote lege muur vraagt gewoon om een XXL kunstwerk.

3. Té gematched

Juist met kunst kun je zo goed uitpakken qua kleur, dus blijf zeker niet vast zitten in het kleurenpatroon van de rest van je interieur. Ga voor iets dat opvalt, iets dat er uit springt!

4. Niet vooraf je lay out uitstippelen

Een idee kan in je hoofd totaal anders zijn dan dat het in het echt uitpakt. Ga dus niet zomaar gaatjes in de muren boren totdat je je collage eerst goed hebt uitgestippeld. Leg je lijsten bijvoorbeeld eerst op de grond voor de goede indeling. Maar ook de afbeeldingen in de lijsten moeten met elkaar in contrast zijn, maar toch één geheel vormen.

We laten je in dit artikel zien hoe je het beste te werk gaat, en wat je vooral níét moet doen: maak deze fouten niet bij het maken van een gallery wall.

Met déze hack hang je gemakkelijk de lijsten van je gallery wall op de juiste hoogte

5. Niet genoeg variatie

Ook wel genoemd het ‘art gallery effect’. Als je in verschillende ruimtes steeds dezelfde soort kunst ophangt in steeds dezelfde opstelling dan wordt het geheel saai. Zorg voor genoeg variatie: gebruik verschillende lijsten, verschillende aantallen én verschillende maten.

6. Elke muur gebruiken

Over het algemeen geldt bij het inrichten van je huis dat er altijd een bepaalde mate van contrast moet zitten in je interieur. Dit geldt ook voor het toevoegen van kunst! Laat sommige plekken leeg of vul ze een ander object of accessoire, zodat de andere kunstobjecten extra goed uitkomen.

7. Geen lagen maken

Zorg dat je interieur en de items erin mooi in elkaar overvloeien. Dus zet bijvoorbeeld een plant schuin voor een groot schilderij en laat er nog net een paar bladeren voorlangs hangen zodat alles goed in elkaar overloopt.

8. Kunst niet met je juiste tools ophangen

Het is toch een tikkeltje jammer als steeds wanneer iemand nét iets te hard met de deur slaat, je hele gallery meteen scheef hangt. Zorg dat je je goed laat adviseren over wat de beste manier is om je kunst aan de muur te bevestigen. Welke tools kun je het beste kunt gebruiken hangt bijvoorbeeld af van het gewicht, maar ook van de grootte van de kunst.

9. Alléén de muur gebruiken

Kunst toevoegen doe je niet alleen door je lijsten aan de muur te hangen, maar wissel dit af en toe af door ook wat lijsten tegen de muur aan te laten leunen op bijvoorbeeld een schouw, vensterbank of gewoon op de grond.

Meer tips voor kunst aan de muur

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
9 fouten die je niet moet maken als je meer kunst in huis wilt halen
Sluiten