Tessa Ham
Tessa Ham Keuken 29 apr 2020

Een indoor kruidentuin op water: déze kruiden zijn daarvoor geschikt

Altijd verse kruiden door ons eten, dat willen we allemaal wel. Maar ja, we hebben niet allemaal een tuin of de groene handen om een kruidentuintje in leven te houden. Wat nou als we je vertellen dat je het hele jaar zonder te veel moeite verse kruiden kan kweken? Gewoon, in je eigen kruidentuin in de keuken.

Ik hoor het je denken: tell me more! Want vaak als je een kruidenplantje bij de supermarkt koopt, leggen die na een dag al het loodje.

Door de kruiden in potjes water te laten groeien in de keuken, kun je zelfs in de winter genieten van verse kruiden door je pastasaus. En dat is niet het enige voordeel: doordat je ze in water kweekt, hoef je ze niet vaak water en andere aarde te geven. Kortom: makkelijk in onderhoud!

Een kruidentuin op water

Klinkt je dat als muziek in de oren? Er zijn tien kruiden die prima in een potje water kunnen groeien. Onderaan het artikel vertellen we je hoe dat dan precies doet.

Basilicum

Basilicum krijgt snel wortels in water. Snijd het kruid af voordat het gaat bloeien en plaats het potje op een plek met veel zonlicht.

Munt (& pepermunt)

Wil je het eerst een keer uitproberen? Dan is munt een safe bet. Dit is waarschijnlijk het makkelijkste kruid om in water te laten groeien. Het enige wat je hoeft te doen is wat takjes in een potje met water te zetten.

Oregano

Doe een paar verse takjes in een potje. Als het kruid eenmaal begint te groeien, kan je af en toe de topjes eraf knippen.

Citronella

Van citronella kun je heerlijke thee maken. Bovendien vinden muggen deze geur vreselijk en blijven ze hopelijk een beetje uit de buurt. Snijd de citronella in de lente of herfst en zet ze op een zonnige plek in het water. Voor deze moet je even geduld hebben: na 3 tot 4 weken zullen er wortels groeien.

Rozemarijn

Gebruik jonge takjes rozemarijn. Die zullen sneller groeien dan takjes die al hout hebben ontwikkeld. Ook dit kruid houd wel van de zon, dus zet ‘m op een plek met veel zonlicht.

Salie

Bij salie kun je de takjes het beste afsnijden als het lente is. Daarna is het goed om het potje op een plek te zetten met veel licht én waar goede ventilatie is. Anders kan de salie gaan schimmelen.

Dragon

Dragon houdt van een lekker warm en licht plekje. Ook hier kan je het beste in de lente takjes afsnijden. Je hebt trouwens meerdere soorten dragon. De Russische is lekker in salades, de Franse meer in warme gerechten. Kies waar je het meest blij van wordt!

Tijm

Knip de jonge takjes tijm af voordat het kruid gaat bloeien. Zorg ervoor dat ze niet uitdrogen en sproei de delen boven water nat. Als het eenmaal gaat groeien, is het slim om af en toe de stelen af te knippen.

Stevia

Snijd jonge takjes af van de stevia en plaats het potje op een zonnige en warme plek.

Hoe kweek je kruiden in water?

Je kunt de kruiden kweken in glazen potjes, flessen of zelfs plastic flessen. Daar kun je het beste bronwater voor gebruiken, omdat het rijk is aan mineralen. Regenwater is ook een goede optie. Water uit de kraan zou eventueel kunnen, mits het een nacht lang heeft gestaan zonder takjes.

Het is niet goed voor de wortels om blootgesteld te worden aan licht, dus probeer geen doorzichtige potjes en flessen te gebruiken. Kies in plaats daarvan voor gekleurde potjes. Als dat geen optie is, kun je altijd nog een stuk papier om de potjes wikkelen.

De opening moet niet te groot én niet te smal zijn. Bij een te grote opening worden de takjes niet goed ondersteund. Een te kleine opening zorgt ervoor dat de wortels niet goed kunnen ademen.

Snijd ongeveer 15 centimeter af van de groeiende kruiden en plaats ze in het water. Zorg dat de onderste blaadjes eraf zijn: die zullen rotten in het water en bovendien te weinig ruimte overlaten voor de wortels. Als de wortels eenmaal beginnen te groeien is het niet meer nodig om er nieuw water in te doen. Daarvoor ongeveer eens per week. Binnen 2 tot 6 weken zouden de wortels moeten gaan groeien.

Meer leren over een kruidentuin?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Een indoor kruidentuin op water: déze kruiden zijn daarvoor geschikt
Sluiten