Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Interieur 6 jun 2019

Een kruidentuin, maar dan binnen: voor déze kruiden moet je dan gaan

Laten we eerlijk zijn: er is niets fijners dan de lekkerste gerechten nóg lekkerder maken dan met kruiden uit eigen tuin. Toch beschikt (helaas) niet iedereen over een grote kruidentuin, en in sommige gevallen gaat square foot gardening of een (verticale) tuin op het balkon ook niet lukken.

Gelukkig maakt dat helemaal niet uit: deze kruiden kan je gewoon laten groeien in de vensterbank van jouw keukenraam.

Hoe je dat aanpakt? Dat leggen we je maar al te graag even uit.

Welke kruiden zijn geschikt voor een kruidentuin binnen?

Wij denken bij kruidenplanten vaak al snel aan een simpele basilicum plant om Italiaanse gerechten up te spicen, maar er is nog veel meer mogelijk. Denk bijvoorbeeld eens aan rozemarijn, oregano, tijm en mint.

Wil je de kamerplanten zo lang mogelijk goed houden? Zorg er dan voor dat de grond niet uitdroogt. Veel kruidenplanten hebben er moeite mee om weer volledig levend te worden wanneer ze eenmaal een keer zijn uitgedroogd – en het komt de kwaliteit van de smaak ook niet ten goede.

Het is wel belangrijk om in je achterhoofd te houden dat kruidenplanten niet geschikt zijn als long-term kamerplanten. En dat is niet erg, uiteindelijk zijn ze er natuurlijk voor om jouw gerechten éxtra lekker te maken. Raak daarom ook niet in paniek als jouw kruidenplantjes het niet redden – dan is het waarschijnlijk gewoon tijd voor een nieuwe.

Waar zet je de kruiden neer?

Kruidenplanten hebben veel natuurlijk zonlicht nodig. Daarom is het belangrijk dat ze op een lichte plek staan, het liefste in een vensterbank bij een groot raam. Maar de meeste kruidenplanten vinden het dan weer níét fijn om in de felle zon te staan – door de straling van de zon door een raam kunnen ze lelijk verbranden.

Nog meer groen in de vensterbank: deze 4 kamerplanten doen het goed in een zonnig plekje op de vensterbank

Zo kan je het beste kruidenplanten water geven

Kruidenplanten zijn lastige planten om water te geven. Je wilt de kruidenplanten niet laten uitdrogen, maar je wilt óók niet dat de grond te lang nat blijft (bij deze kamerplanten kan dat overigens wel). In dat geval kan er namelijk al snel sprake zijn van wortelrot – en dat voorkomen we natuurlijk het liefste.

Het is daarom het beste om de kruidenplanten in potten met een drainage gat te verbouwen. Geef de kruidenplant water zodra de grond van de plant droog aanvoelt. Dit doe je door de grond van de plant onder de kraan te houden. Kijk uit, zorg ervoor dat er géén water op de kruiden zelf komt. Daardoor kunnen de kruiden namelijk zacht worden en gaan rotten.

Meer lezen over kruidenplanten?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Een kruidentuin, maar dan binnen: voor déze kruiden moet je dan gaan
Sluiten