Merve Ozturk
Merve Ozturk Keuken 7 dec 2020

Zó kan je op een functionele manier kruiden in de keuken organiseren

Een goed georganiseerd en aantrekkelijk kruidenrek maakt het koken veel makkelijker. Alle benodigdheden staan op dezelfde plek en zo zie je ook kruiden staan die je niet vaak gebruikt – maar wel zou moeten doen.

Je hebt ‘t vast en zeker voorbij zien komen: een goed georganiseerde kruidenla waar je stiekem jaloers op was. Het wordt tijd om zelf aan de slag te gaan. Ik deel het perfecte systeem dat zowel functioneel als stijlvol is.

Zó kun je op een functionele manier kruiden organiseren in de keuken

1. Bewaar alleen de kruiden die je echt gebruikt

Wist je dat ook kruiden een houdbaarheidsdatum hebben? Kruiden die over datum zijn doen niets met je gezondheid, ze zijn gewoon minder sterk van smaak waardoor het eten eronder lijdt. Zorg er dus voor dat je alleen kruiden bewaart die je ook echt gebruikt.

Hele specerijen zoals peperkorrels gaan zo’n 3 á 4 jaar mee. Gemalen kruiden (zoals paprika en chilipoeder) gaan tussen de 2 en 4 jaar mee. Gemalen en hele bladkruiden (denk aan basilicum, oregano en rozemarijn) gaan ongeveer 1 tot 3 jaar mee.

Lees ook: Heel de herfst plezier van kruiden uit eigen tuin – zo moet je kruiden drogen

2. Geef elk kruidenpotje een label

Veel kruiden lijken op elkaar. Als je mooie decoratieve potten gebruikt om kruiden te organiseren, is het dus handig om ze te labelen. Zo kan je ze goed uit elkaar halen en zie je binnen één oogopslag wat het is.

3. Kies een logische ruimte om je kruiden te bewaren

Gebruik je vaak kruiden? Dan is het goed om ze binnen handbereik te hebben, en bijvoorbeeld niet in een schuur of voorraadkast te bewaren. Kies een keukenlade (in de buurt van je kookplaat) uit en tover deze om tot een waar kruidenhemel.

Als je geen lege keukenlade hebt kun je kruiden ook op andere manieren organiseren. Zo kan je ook gaan voor een kruidenrek voor op je keukenblad. Ga voor transparante potten met een bamboe deksel en vergeet niet op te schrijven wat voor kruiden er in de pot zit.

Dit kun je doen door een lettertang te gebruiken (de Dymo lettertang is te bestellen via Bol.com), maar je kunt labels ook kant en klaar laten maken – dat kan bijvoorbeeld op Avery.nl.

Liever niet op je keukenblad? Bevestig dan planken op een lege plek in de keuken en sorteer hier al je kruiden. Je kan ze op kleur sorteren of de kruiden die je het vaakst gebruikt vooraan zetten.

Let op dat kruiden kan bederven door de warmte van bijvoorbeeld een kachel. Een koele, donkere plek is dus ideaal om kruiden te bewaren.

Meer handige tips voor in de keuken

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

My Domaine

Reageer op artikel:
Zó kan je op een functionele manier kruiden in de keuken organiseren
Sluiten