Heel de herfst plezier van kruiden uit eigen tuin – zo moet je kruiden drogen

Het is al echt herfst: dat merken we aan de kortere dagen, de koudere nachten en onze tuinen die langzaamaan weer minder groen zijn en minder in bloei staan. Dat hoeft gelukkig niet te betekenen dat je afscheid hoeft te nemen van al het fijns uit de tuin. Verse kruiden uit eigen tuin drogen is dé oplossing.

Ja, we weten dat je ook potjes met kruiden in de supermarkt kunt kopen. Maar zelf gekweekte kruiden uit de tuin zijn veel verser en voller van smaak. Bovendien geeft het je keuken een echte heksensfeer, wat perfect is voor oktober en Halloween.

Hoe kruiden gedroogd worden, vonden we op Domino. Daar legt chef Sophia Roe uit hoe je dat moet, kruiden drogen.

Zo kan je het beste kruiden drogen

“Het is vrij simpel, je snijdt de takjes dicht bij de wortel af en verwijdert alle dode bladeren. Vervolgens was je de kruiden. Zorg ervoor dat ze daarna volledig droog zijn, natte kruiden zullen schimmelen”, vertelt de Sophia.

Wat je vervolgens moet doen, is kleine bosjes samenstellen. Doe zes tot acht takjes bij elkaar, want zo kan de lucht er goed doorheen. Bindt de bosjes vast met een touwtje. Hang de trosjes ondersteboven op een schone plaats zonder direct zonlicht.

Elke week kun je even checken of de kruiden goed drogen. Hoe je weet of ze klaar zijn? De blaadjes van het kruid brokkelen af tussen je vingers als de helemaal gedroogd zijn. Wacht niet te lang, als het een poeder wordt, zijn ze te droog.

Na het drogen van de kruiden berg je ze zo op

Sophia bewaart haar kruiden door ze vast te spijkeren aan een plank, maar je kan ze ook aan een haakje hangen. Wanneer ze droog zijn, stopt ze de verkruimelde kruiden in glazen flessen of potten.

De kruiden zullen ongeveer 10 maanden goed blijven, maar als ze verkleurd of minder ruiken dan normaal, is het tijd om ze op de composthoop te gooien. Nu weet je precies hoe je je eigen kruiden kan drogen. De hele herfst en winter lang kun je plezier hebben van kruiden uit eigen tuin.

Meer lezen over kruiden?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Heel de herfst plezier van kruiden uit eigen tuin – zo moet je kruiden drogen
Sluiten