Iris Wijnands
Iris Wijnands Planten en bloemen 2 nov 2019

7 soorten kruiden die je net zo goed in de keuken kunt laten groeien

Koken met verse kruiden is net een stukje lekkerder. Wij hebben altijd verschillende potjes met kruiden in huis. Zo kunnen we onze eigen muntthee kunnen, basilicum door de pasta doen of we plukken wat peterselie ter garnering. De 7 beste kruiden om binnen te laten groeien hebben we op een rij gezet.

Je eigen kruidentuin maken, terwijl je drie hoog woont en geen balkon hebt? Geen probleem hoor. Er zijn genoeg kruiden die een prima leven kunnen leiden op jouw aanrecht. Dan heb je ze meteen binnen handbereik tijdens het koken, handig!

Munt voor een kop thee

Je gasten zullen blij verrast zijn als je ze een kopje verse muntthee kan aanbieden uit ‘eigen kruidentuin’. Daarnaast is munt hartstikke lekker in jouw ijsthee, salade of smoothie. Munt zal binnen lekker snel groeien, zeker als ze in vochtige grond en een beetje in de zon kunnen staan.

Gebruik Basilicum voor je pasta

Denk eens aan die heerlijke pasta’s en hapjes die je kan maken met verse basilicum. Hmm! Verder ruikt het ook ontzettend lekker, wat een fijne bijkomstigheid is.

Wanneer je blaadjes basilicum plukt, kun je dat het beste aan de bovenkant van het plantje doen. Zo blijft ‘ie beter groeien en zal je plant geen bloemen krijgen. Daardoor krijgen de bladeren minder smaak, dus dat kun je beter voorkomen.

> Meer tips? Hoe houd je een basilicumplant in leven? 7 do’s en don’ts

Verse Peterselie in de soep

Peterselie is meer dan enkel een garnering. Deze kruiden zitten vol met vitamine C, ijzer, vezels en calcium. Peterselie groeit het beste in een diepe pot. Hoe meer zon het plantje krijgt, hoe sneller het zal groeien.

Bieslook voor de salade

Bieslook kan een ui-achtige smaak toevoegen aan een eitje, salade of bij de aardappels. Het is het best om de bovenkant van de bieslook af te knippen. Je kan de bieslook fijnhakken of grotere stukjes gebruiken, dat hangt af wat je gaat maken. Je kan de hele plant tot twee centimeter afknippen, dan zal hij vanzelf weer groeien.

Kruidige Rozemarijn

Wat ruiken die kruiden goed he? Zo ook Rozemarijn! Dit kruid hoort zeker in het rijtje ‘kruiden die goed binnen groeien’ thuis. Rozemarijn is een geweldige garnering, maar je kunt ook takjes gebruiken voor bij het vlees of in de soep. Zet je potje met rozemarijn ook voor het keukenraam met voldoende zon. Lekker ruikende keuken gegarandeerd!

Kruiden als Oregano in de keuken is een dikke yes

Oregano smaakt het allerbest wanneer het een tijdje heeft kunnen drogen. Was een paar afgeknipte takjes, bundel ze en laat ze drogen. Hoe? Dat lees je hier: Zo moet je kruiden drogen. Kruiden als oregano kunnen prima vertoeven het beste in half-zon. Geef de plant wat water als de aarde droog is en dan zal de plant lekker groeien.

Tijm kan niet ontbreken in je kruidentuin binnenshuis

Tijm smaakt heerlijk in sausjes en bij vlees. Maar je kan er nog veel meer mee doen! Cocktails, een kan limonade, je kunt het zo gek niet bedenken of je kan er wat tijm ingooien voor een lekkere smaak.

Een tijmplant houdt ook van volle zon, maar we snappen dat de vensterbank bij je keukenraam inmiddels vol staat met kruiden. Met een paar uurtjes licht per dag overleeft je tijmplant het ook. Geef de plant water wanneer de grond droog is.

Meer lezen over kruiden?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Freshome

Reageer op artikel:
7 soorten kruiden die je net zo goed in de keuken kunt laten groeien
Sluiten