Lisanne van Marrewijk
Lisanne van Marrewijk Shopping 17 aug 2020

3 items die je altijd in een kringloop zou moeten scoren

Wij zijn gek op de kringloop. Niet alleen omdat je er vaak unieke en bijzondere items kunt scoren, ook omdat het een stuk goedkoper is dan nieuw. Het is soms even goed zoeken, maar dan heb je wel wat! En niet te vergeten: het is ook een stuk duurzamer om tweedehands te kopen dan alsmaar nieuwe items te produceren.

Maar we snappen ook dat kringloop shoppen niet altijd even gemakkelijk is. Het is goed zoeken en weten wat je wilt. Maar wij helpen je graag een handje om daar wegwijs in te worden. Want zodra je het eenmaal ‘in de vingers hebt’, stap je steeds vaker de kringloop binnen. Mark our words.

Wat wel en niet kopen in de kringloop

Aan Apartment Therapy verklapten een paar doorgewinterde kringloopexperts hun geheimen omtrent kringloop shoppen. Welke items moet je zeker wel én zeker niet scoren in de kringloopwinkel?

Wel kopen: verlichting

Eén van de experts geeft aan dat verlichting iets is waar mensen vaak van wisselen als ze verhuizen. Er is dus in veel kringloopwinkels een ruim en gevarieerd aanbod van goede verlichting te vinden.

Wees ook niet bang van een klein DIY-projectje bij een nieuwe lamp. Als je een beetje handig bent, kun je makkelijk een oud exemplaar weer hip of mooi maken met een verfbus en ook het opnieuw bedraden is lang niet zo moeilijk als het misschien klinkt.

Wel kopen: meubels

Met een beetje creativiteit én twee rechterhanden maak je van een uniek item uit de kringloopwinkel een meubelstuk dat past bij jouw stijl en interieur. Als dat al nodig is, want soms is het item an sich al bijzonder genoeg.

Daarnaast zijn veel oude meubelstukken vaak van erg goede kwaliteit. Tip van de experts: ga voor volledig houten items. Deze kan je makkelijker pimpen, want je kunt ze zowel schuren als verven.

Je kunt checken of het kwalitatief goede meubels zijn door op de meubelstukken te kijken naar tekenen van vakmanschap. Zo kun je bij dressoirs en andere stukken met lades op zwaluwstaartschrijnwerk.

Ook kun je bij andere items letten op de kwaliteit van het hout door te controleren of het meubelstuk van massief hout is gemaakt of dat er een dun laagje van hout op ligt (fineerhout). Massief hout is zeer sterk, in tegenstelling tot fineerhout.

Laat je ook zeker niet tegenhouden door de geur die in tweedehands meubels kan zitten. Zo verwijder je gemakkelijk eventuele rookgeur.

Handig: Op zoek naar tweedehands meubels? Let op déze dingen in de kringloop

Wel kopen: keukenkastjes

Waarschijnlijk niet het eerste item wat er in je hoofd opkomt als we het over de kringloop hebben. Toch zijn keukenkastjes een goede catch om tweedehands op de kop te tikken.

Voor een nieuwe keuken moet je vaak diep in de buidel tasten, terwijl er in de kringloop kwalitatief goede kastjes te vinden zijn.

Een Amerikaanse kringloopeigenaresse vertelt aan Apartment Therapy dat ze wekelijks meer dan drie volledige sets met keukenkastjes geleverd krijgt. Die demonteren ze zelf vakkundig zodat het geheel in goede staat blijft.

En nu denk je waarschijnlijk: weinig kans dat de deurtjes mooi zijn. Maar als je graag op je budget let, kun je beter de keukendeurtjes van bestaande kastjes vervangen dan volledig nieuwe kastjes kopen. De deurtjes zijn een stuk goedkoper en de kastjes kan je gemakkelijk verven.

Beter niet: producten waarvan je niet kan zien dat ze nog goed werken

Met het tweedehands kopen van producten als koelkasten, vaatwassers en wasmachines is het verstandig om iets voorzichtiger te zijn.

Allereerst wil je er zeker van zijn dat het product wat je koopt nog goed werkt. Vraag ook zeker in de kringloopwinkel of ze het even voor je aan kunnen zetten om te checken of het z’n taak nog doet.

Check ook of alle aansluiting nog helemaal intact zijn. Check of het netsnoer vrij is van draden die wellicht zijn getapet en kijk ook goed of de eventuele wateraansluiting schoon is.

Zorg dat je alle benodigdheden voor het aansluiten meekrijgt van de verkoper. Daarnaast kosten oude modellen vaak meer energie dan nieuwe varianten en zijn dus niet zo energiezuinig.

Shoppen in de kringloop?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
3 items die je altijd in een kringloop zou moeten scoren
Sluiten