How to: kozijnen schilderen uitgelegd in een paar simpele stappen

Kozijnen kunnen er met een nieuw laagje verf weer als nieuw uit zien. Hierbij geldt: een goede voorbereiding is het halve werk. Geen idee waar je het beste kan beginnen? Wij delen een stappenplan kozijnen schilderen.

Kozijnen schilderen doe je zo

Voordat je begint aan het stappenplan is het belangrijk dat je even naar je kozijnen gaat kijken. Wat is de staat van jouw kozijnen en controleer de kozijnen op houtrot. Als je weet waar je mee werkt weet je ook welke stappen je allemaal moet nemen.

Handig: met deze hack maak je je raamkozijnen wel heel snel schoon

Stap 1: Houtrot verwijderen

Als jouw kozijnen geen houtrot hebben kan je doorgaan naar stap 2. Als er stukjes van je kozijn wel verrot zijn, kan je alle rotte delen het beste wegsteken met een beitel. Daarna kan je werken met houtrot-stop en houtrotvuller.

Stap 2: Ontvetten

Voor je het kozijn kunt gaan schilderen, wil je deze eerst goed ontvetten. Dit kan je met ontvetter en lauw water doen. Spoel dit na en laat het drogen voordat je begint met de volgende stap.

Stap 3: Gaten en oneffenheden opvullen

Als er gaten of kieren in het kozijn zitten kan je deze opvullen door deze te plamuren met acrylaatkit. Snijd de koker af tot de schroefdraad, draai de spuitmond er op en snijd deze schuin af. Stop het geheel in het kitpistool.

Met een breed en smal plamuurmes maak je het glad. Zet het plamuurmes recht op de ondergrond en trek de plamuur met een soepele beweging over de beschadiging.

Laat tussendoor de plamuurlaag telkens goed drogen als je meerdere lagen aan wilt brengen. Niet zo veel tijd? Met snelplamuur kan je in een paar uur meerdere lagen aanbrengen.

Maak je geen zorgen als je er nog wat van terug ziet als je klaar bent, na het verven van de kozijnen zie je er niks van terug. Verwijder daarnaast eventueel loszittende verfbladders met een verfkrabber zodat je klaar bent voor stap 4.

Stap 4: Schuren

Het schuren van je kozijnen is een belangrijke stap voordat je begint met schilderen. Zorg ervoor dat je het kozijn zorgvuldig schuurt met fijn schuurpapier (korrel 320). Als je een kozijn hebt met onbehandeld hout kan je het beste kiezen voor grof schuurpapier (korrel 80-120).

Hier kan je ook de beschadigde delen mee bewerken. Door het schuren hecht de verf beter en hoef je de kozijnen dus minder vaak te schilderen.

Stap 5: Aftapen

Na het schuren kan je al het stof verwijderen met een zachte borstel en een vochtige doek. Vervolgens kan je beginnen met afplaktape. Plak het kozijn netjes af en vergeet hierbij ook de vensterbank niet.

Om de hoeken scherp af te scheuren kan je een schoon plamuurmes gebruiken.

Stap 6: Grondverf aanbrengen

Yes! Het is tijd om de verfkwasten erbij te pakken. Als je jouw kozijn voor de eerste keer gaat verven en de oude verflaag er niet meer goed uitziet is het verstandig om grondverf te gebruiken. Hierdoor hecht de uiteindelijke verflaag beter en mooier.

Roer voordat je begint de verf goed door met een roerhoutje. Als de oude verflaag van een geschilderd kozijn nog in goede staat is, hoef je niet per se grondverf te gebruiken.

Laat de grondverf goed drogen en schuur nogmaals met schuurpapier het hele kozijn. Neem het af met water waar een beetje ontvetter in zit en spons na met wat schoon water.

Stap 7: Kozijnen schilderen

Als alles droog is, is het is tijd om de kozijnen te schilderen met lakverf. Dit kan je het beste doen met acryllak: het droogt sneller, ruikt niet, verkleurt nauwelijks én is minder milieubelastend. Breng de verf aan met een ronde kwast.

Deze kan je een paar keer afstrijken langs de rand van het blik zodat het niet druipt. Belangrijk is dat je begint met de hoeken en de randen. Daarna kan je de lange delen van het kozijn verven, zo krijg je zo min mogelijk strepen.

Keuken schilderen? Volg dit handige stappenplan


Verf met lange halen in de lengte van het kozijn. Strijk dit vervolgens meteen na met een roller. Zo krijg je een mooi een gelijkmatig resultaat. Laat de lakverf goed drogen voordat je de kozijnen voor de tweede keer schildert. Controleer daarnaast ook regelmatig op eventuele ‘druipers’.

Tussen de verfbeurten door kan je de verflagen eventueel nog een beetje bijschuren.

Stap 8: Tape verwijderen

Verwijder de tape direct nadat je klaar bent met schilderen. Als de verf nog een beetje nat is, voorkom je namelijk dat de verf lostrekt. Hier wil je dus niet te lang mee wachten.

Origineel: schilder je deuren en kozijnen een andere kleur dan wit

GammaPraxis

Download Roomed's schoonmaakguide en krijg jouw keuken écht schoon

Meld je aan voor de mailing en ontvang 'm gratis in je inbox!

Reageer op artikel:
How to: kozijnen schilderen uitgelegd in een paar simpele stappen
Sluiten