Emma Bering
Emma Bering Wooninspiratie 23 aug 2018

Zou houd je de kosten van een verbouwing in de gaten (advies van een ervaringsdeskundige)

Je hebt een huis gekocht, hoera! Maar het is nog niet helemaal naar smaak, dus je besluit om te gaan verbouwen. Maar hoe leuk dat ook klinkt, verbouwen kost tijd en vooral geld. Geld dat je misschien niet hebt… Daarom geef ik vandaag een aantal tips om je financiële plaatje in de gaten te houden!

Soms zijn er gewoon dingen die je had willen weten voordat je ergens aan begon. Toen ik begon met verbouwen (dat was halverwege maart), had ik niet gedacht dat ik een half jaar bezig zou zijn. Ik had ook niet verwacht dat we zoveel zelf zouden doen. Dus ga je binnenkort verbouwen? Dan zijn dit een aantal tips waar je alvast rekening mee kunt houden.

Kies je budget

Dit is natuurlijk de allerbelangrijkste tip die er is. Zorg dat je inzicht krijgt in je financiële plaatje. Heb je geen budget? Ga dan ook vooral niet verbouwen! Als je mensen voor je laat werken die je vervolgens niet kan betalen, kom je echt in de problemen. Dus laten we dat voorkomen.

Maar hoe groot is je budget dan wel? Wij hadden een spaarpotje klaarliggen, maar we wisten niet of we ruimte hadden voor een aannemer of niet. Om daar achter te komen hebben we een afspraak gemaakt met een aannemer in de buurt en een offerte laten maken. Een offerte aanvragen kost niets, dus dat kan je altijd doen als je een indicatie wilt.

Dit zijn de 5 beste low budget interieur hacks van een stylist

Nadat we de offerte binnen kregen wisten we eigenlijk meteen dat een aannemer het niet ging worden. Aannemers zijn duur! Houd daar dus rekening mee. Na een tijdje wikken en wegen besloten we om zelf te gaan klussen. Zo moeilijk kan het toch niet zijn?

We konden natuurlijk niet alles zelf doen, dus voor bepaalde klussen hadden we een timmerman, stukadoor en installateur in huis gehaald. Dat is toch wel de grootste kostenpost, want deze mannen hebben materiaal en uurloon. Maar het was in ieder geval stukken goedkoper dan een dure aannemer.

Bouw financieel een marge in

Niets is zo vervelend als blut zijn aan het einde van de rit. Ja, je hebt een mooi huis, maar je hebt vervolgens geen geld meer om je huis leuk in te richten. Krap bij kas zitten is gewoon ruk. Dus zorg ervoor dat je een beetje marge houdt. Verbouw dan wat in dat budget past en wat niet past moet gewoon later gebeuren. Zo hebben wij halverwege besloten de traprenovatie als laatste te doen. Dat werd gewoon te duur en dan hadden we bijvoorbeeld niet kunnen stucen.

Verbouwen financiele plaatje rekenen

Onverwachte kosten

Ah, de onverwachte kosten. Ja, ook daar zal je een potje voor moeten klaarzetten. Is er lekkage? Onverwachte kosten. Bouwmarkt? Grootste onverwachte kosten die er bestaan. De bouwmarkt trekt je écht leeg. Dat is iets waar wij zelf geen rekening mee hadden gehouden. Even naar de bouwmarkt loopt al snel op naar honderden euro’s per week. Echt honderden. Ook als je apparaten het begeven zal je die moeten laten repareren of een nieuwe kopen. Onverwachte kosten, heel belangrijk.

Houd de rekeningen in de gaten

Ben je (nieuwe) huiseigenaar? Dan moet je ECHT de rekeningen in de gaten houden. Zo komen er rekeningen voor water, afvalstoffen en nog meer. Als je die niet betaald, krijg je herinneringen en aanmaningen. Geloof mij, dat wil je niet. Daarnaast moeten de klusjesmannen ook betaald worden, en ook die vinden het niet zo leuk als ze wel voor je werken, maar jij ze niet betaald. Tip: pak alle brieven op van de grond, maak ze open en zet eventueel een herinnering in je agenda om ze ‘s avonds te betalen.

Maak een financieel overzicht

Het is belangrijk dat in ieder geval één iemand een overzicht van het financiële plaatje maakt. Zo kan je er op tijd bij zijn mocht je onverwachts niet genoeg geld meer hebben voor het een of het ander. Als je weet waar je meer aan uit moet geven dan kan je daar rekening mee houden en eventueel bezuinigen op iets anders.

Meer lezen over (budget) tips voor je huis?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zou houd je de kosten van een verbouwing in de gaten (advies van een ervaringsdeskundige)
Sluiten