Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Keuken 15 feb 2020

Alle voor- en nadelen van een kookeiland op een rijtje

Droom jij iedere avond over een prachtige keuken met een kookeiland? Laat ‘m uitkomen! Wees niet bang dat jouw woning te klein is voor een kookeiland, je kunt het eiland namelijk zo groot of klein maken als je zelf wilt. Het enige waar je rekening mee moet houden is dat je minimaal één meter bewegingsruimte over moet houden rondom het eiland. Heb je dat niet dan kun je de kastjes niet meer goed opendoen.

Denk je dat je een groot huis nodig hebt voor een kookeiland? Echt niet! Dit huis bewijst dat je geen kast van een huis hoeft te hebben voor een kookeiland.

Alle voor- en nadelen van een kookeiland op een rijtje

Een kookeiland is sfeerbepalend in huis en een mooie manier om de woon en eetkamer bij elkaar te betrekken. Gezellig bijkletsen met je partner na een lange werkdag. Genoeg ruimte om met zijn tweeën een appeltaart te bakken en extra opbergruimte! Zo’n eiland heeft alleen maar voordelen zou je denken?

Dat is helaas niet helemaal waar.

Dit zijn de nadelen van een kookeiland:

1. Je hebt meer ruimte nodig

Je gebruikt namelijk meer meters dan een hoekkeuken. Meer meters is minder ruimte overhouden voor overige zaken. Weeg voor jezelf goed af of je een keuken of een zithoek-mens bent. Houd je er van om veel in de keuken door te brengen? Of vind je die giga hoekbank fijner?

2. Vergeet de leidingen niet

Wil je een spoelgedeelte in het eiland? Of een fornuis? Houd er rekening mee dat er leidingen onder de vloer gelegd moeten worden. In sommige huizen kan dit niet dus laat altijd op voorhand een bouwkundige hier naar kijken.

3. Rommel in het zicht

Een eiland is vaak een open verbinding tussen het woon en eetgedeelte. Hierdoor heb je sneller rommel in zicht.

De voordelen van een kookeiland

Maar… gelukkig zitten er veel meer voordelen aan zo’n prachtig eiland!

1. Hallo heel veel opbergruimte

Door een kookeiland te plaatsen ontstaat er ineens een scala aan opbergruimte. Het hele eiland rondom voorzien van kastjes waar je al je keukengerei in kunt doen, het driedelige servies van oma of je verzameling gezelschapsspellen. Dit wil je!

2. Het staat super gezellig

Naast opbergruimte is het een gezellige ontmoetingsplek. Na het werk kom je hier samen. De één staat te koken, de ander schuift gezellig aan. Er ontstaan gesprekken, je helpt elkaar of geniet onder het koken van een glas wijn. Zie je het al voor je?

Extra tip: laat het blad iets langer oversteken zodat er een bar ontstaat. Kruk erbij et voila, neem letterlijk plaats bij de ander. Gezellig!

3. Je kunt er letterlijk je ei(eren) op kwijt.

Je hebt véél meer werkruimte waardoor je elkaar sneller gaat helpen. Die fantastische ‘Heel Holland Bakt’ taart is écht sneller gemaakt met zijn twee. Doordat je een heel eiland extra aan werkblad hebt kun je veel uitbundiger kokkerellen.

4. Het brengt heel veel sfeer met zich mee

Zoals ik eerder al zei is het een mooie manier om de woon en eetkamer bij elkaar te betrekken. Houd hierbij rekening met de aanwezige materialen zodat je het beide op elkaar afstemt.

Heb je géén verbouwplannen maar wil je wel de droom van een kookeiland verwezenlijken? Je kunt ook een (oude) werkbank tegenover het aanrecht plaatsen. Of meerdere trolleys. Keukenspullen erop en klaar is je instant kookeiland!

> Wil jij meer inspiratie over het kopen van een nieuwe keuken? Zo koop je een keuken die bij je past (en alles waar je aan moet denken)

Meer tips voor de keuken

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Alle voor- en nadelen van een kookeiland op een rijtje
Sluiten