Iris Wijnands
Iris Wijnands Lifestyle 7 mei 2020

Waarom het waarschijnlijk tijd is om je koffiezetapparaat schoon te maken

Tijd om eerlijk te zijn: wanneer heb jij voor het laatst je koffiezetapparaat schoongemaakt? We durven te wedden dat je koffiezetapparaat echt weer aan een grondige schoonmaakbeurt toe is. Dat is een klusje dat we maar al te vaak overslaan. Maar hoe pak je een koffiezetapparaat schoonmaken eigenlijk aan? Nou, zo!

Het koffiezetapparaat schoonmaken zou je in de meest ideale situatie een keer per maand moeten doen. Ja, je leest het goed: één keer per maand. Oeps. Tel even terug hoe lang geleden het was dat jij je koffiezetapparaat hebt schoongemaakt en pak dan maar snel een fles schoonmaakazijn.

Het koffiezetapparaat schoonmaken

Het koffiezetapparaat schoonmaken  is simpeler dan het lijkt. Begin met het filterbakje leegmaken en omspoelen, zodat er geen koffieresten meer inzitten. Vervolgens doe je 1/3 schoonmaakazijn en 2/3 water in de koffiepot. Giet de inhoud van de koffiepot in het koffiezetapparaat en spoel de koffiepot om met water.

Plaats de lege koffiepot terug in het koffiezetapparaat en zet het apparaat aan. Het water met azijn spoelt de leidingen in het apparaat schoon. Giet de koffiepot leeg en spoel deze weer om. Vervolgens giet je schoon water in het apparaat en zet je deze aan om na te spoelen. Dit doe je nog een keer of twee.

Proef het water. Smaakt het nog naar azijn? Dan moet je het spoelen met water nog eens herhalen. Je wil immers niet dat je koffie morgenochtend naar azijn smaakt.

Het koffiezetapparaat ontkalken

Het koffiezetapparaat schoonmaken is één ding, maar het ontkalken moet ook gebeuren. Met azijn ontkalk je wel, maar de kalkdeeltjes breken daarmee enkel op. De kalk lost daarmee niet op en verstopt zo op den duur de buizen van je koffiezetapparaat.

Je kan beter een keer te vaak ontkalken dan te weinig. Zet je elke dag koffie? Dan is elke twee maanden ontkalken een goed idee. Bij intensief gebruik (tien kopjes per dag of meer) mag je zeker eens in de maand ontkalken.

Vul het waterreservoir van je koffiezetapparaat tot het maximumvolume en voeg een ontkalker toe. Zet het apparaat aan en laat het reservoir leeg lopen. Vergeet niet om een kopje of bakje onder het apparaat te zetten. Spoel je koffiemachine drie keer na met schoon water om alle resten kalk en ontkalker te verwijderen.

Meer handige schoonmaaktips voor in de keuken:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

KoffiebeanKoffieAmigo

Reageer op artikel:
Waarom het waarschijnlijk tijd is om je koffiezetapparaat schoon te maken
Sluiten