Maaike Kooijman
Maaike Kooijman | LinkedIn Tips 14 aug 2019

Je koelkast schoonmaken als een pro: zo doe je dat

Zeg eens eerlijk: je koelkast schoonmaken, hoe vaak doe jij dat? We weten het, het kost enorm veel werk om de planken vol potjes en sauzen die goed waren tot 2017 leeg te halen. Maar toch loont het om dat regelmatig te doen, zodat je koelkast frisser blijft ruiken en onverpakte dingen als groenten geen last hebben van bacteriën die zich kunnen vermenigvuldigen door jouw luiheid.

Je koelkast schoonmaken is dus beter voor de voedselveiligheid, maar je koelkast verbruikt ook minder energie als ‘ie schoon is. Er wordt daarom vaak aangeraden om je koelkast eens in de één tot drie maanden te reinigen – ook als je er geen dingen in hebt gemorst, ja.

Gelukkig is je koelkast schoonmaken helemaal niet moeilijk.

Koelkast schoonmaken stap één: leeghalen

We zouden je graag een magische truc leren waardoor je de koelkast kunt schoonmaken zonder ‘m eerst leeg te halen, maar die bestaat helaas niet. Het goed nieuws is wél dat als je je etenscollectie één keer kritisch bekijkt, het leeghalen de keren daarop gemakkelijker wordt omdat er als het goed is geen dingen meer staan die je toch niet gebruikt.

Trek de stekker van je koelkast uit het stopcontact en dan kan het leeghalen beginnen. In de winter kun je het eten wellicht even buiten zetten, in de zomer is het handig om een koeltas met koelelement klaar te hebben staan. Die is misschien wat kleiner, maar het is dan ook niet heel handig om je koelkast schoon te maken op een moment dat je nét weekboodschappen hebt gedaan.

Zit er ook een vriesvakje in je koelkast? Je vriezer snel ontdooien is mogelijk met deze handige tips.

De binnenkant van je koelkast schoonmaken

Koelkast leeg? Dan kun je beginnen met schoonmaken. De planken van je koelkast kun je er net als de groenteladen over het algemeen uithalen, waardoor ze een stuk gemakkelijker te reinigen zijn in de gootsteen. Daarvoor heb je weinig nodig: alleen warm water, een beetje allesreiniger of afwasmiddel en een (microvezel)doekje. Ga er daarna nog met een vochtige en vervolgens droge doek overheen.

Tip: veel onderdelen van je koelkast kunnen waarschijnlijk ook in de vaatwasser! Dat geldt niet overal voor, dus zoek even op op internet welke delen wel en niet vaatwasserbestendig zijn. Het is ook handig de planken eerst even op kamertemperatuur te laten komen vóór je ze in een hete vaatwasser doet om ze een temperatuurshock te besparen, maar het gebruik van de vaatwasser bespaart je uiteindelijk alsnog tijd.

LEES OOK: 3 handige dingen waar je je vaatwasser voor kan gebruiken (behalve de vaat)

Maak ondertussen de binnenkant van je koelkast schoon door een doekje met allesreiniger of afwasmiddel langs de zijkanten te halen, wederom gevolgd door een vochtige en vervolgens droge doek. Een sponsje wordt afgeraden omdat dat schade kan veroorzaken, net als heftige schoonmaakmiddelen. Vergeet trouwens ook het deurrubber niet schoon te maken!

Als zowel de losse onderdelen als de binnenkant schoon zijn, kun je de planken weer in de koelkast doen, het voedsel er terug in zetten en de elektriciteit weer aanzetten. Maak vervolgens met een doekje nog even de buitenkant schoon.

Geef je koelkast af en toe een grondige schoonmaak

Ongeveer eens per jaar is het handig je koelkast nog iets grondiger schoon te maken. Maak bij een vrijstaande koelkast bijvoorbeeld het rooster aan de achterkant schoon met een stofzuiger, zodat dat niet te stoffig wordt en de koelkast minder goed gaat werken.

Zorg er ook voor dat je bij het koelkast schoonmaken af en toe de waterafvoer meeneemt, die onderin de koelkast zit. Dat kun je doen met een satéprikker.

Meer over de keuken schoonmaken:

Download Roomed's schoonmaakguide en krijg jouw keuken écht schoon

Meld je aan voor de mailing en ontvang 'm gratis in je inbox!

Reageer op artikel:
Je koelkast schoonmaken als een pro: zo doe je dat
Sluiten