Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Tips 8 jan 2022

Je koelkast schoonmaken als een pro: zo doe je het makkelijk zelf

Zeg eens eerlijk: je koelkast schoonmaken, hoe vaak doe jij dat? We weten het, het kost enorm veel werk om de planken vol potjes en sauzen die goed waren tot 2021 leeg te halen. Het loont toch om dat regelmatig te doen, zodat je koelkast frisser blijft ruiken. Onverpakte dingen als groenten hebben dan geen last van bacteriën die zich kunnen vermenigvuldigen door jouw luiheid.

Je koelkast schoonmaken is dus beter voor de voedselveiligheid, maar je koelkast verbruikt ook minder energie als ‘ie schoon is. Er wordt daarom vaak aangeraden om je koelkast eens in de één tot drie maanden te reinigen – ook als je er geen dingen in hebt gemorst, ja.

Gelukkig is je koelkast schoonmaken helemaal niet moeilijk.

Koelkast schoonmaken stap één: leeghalen

We zouden je graag een magische truc leren waardoor je de koelkast kunt schoonmaken zonder ‘m eerst leeg te halen, maar die bestaat helaas niet. Het goede nieuws is wél dat als je je etenscollectie één keer kritisch bekijkt, het leeghalen de keren daarop gemakkelijker wordt. Dan koop je namelijk niet zo snel meer etenswaren die je toch niet gebruikt.

Trek de stekker van je koelkast uit het stopcontact en dan kan het leeghalen beginnen. In de winter kun je het eten wellicht even buiten zetten. En in de zomer is het handig om een koeltas met koelelement klaar te hebben staan. Die is misschien wat kleiner, maar het is dan ook niet heel handig om je koelkast schoon te maken op een moment dat je nét weekboodschappen hebt gedaan.

Zit er ook een vriesvakje in je koelkast? Dan wil je het artikel hieronder ook even lezen:

Dag 18: de vriezer volledig ontdooien, opruimen en opnieuw indelen

De binnenkant van je koelkast schoonmaken

Koelkast leeg? Dan kun je beginnen met schoonmaken. De planken van je koelkast kun je er net als de groenteladen over het algemeen uithalen, waardoor ze een stuk gemakkelijker te reinigen zijn in de gootsteen.

Daarvoor heb je weinig nodig: alleen warm water, een beetje allesreiniger of afwasmiddel en een (microvezel)doekje. Ga er daarna nog met een vochtige en vervolgens droge doek overheen.

Tip: veel onderdelen van je koelkast kunnen waarschijnlijk ook in de vaatwasser! Dat geldt niet overal voor, dus zoek even op op internet welke delen wel en niet vaatwasserbestendig zijn. Het is ook handig de planken eerst even op kamertemperatuur te laten komen vóór je ze in een hete vaatwasser doet om ze een temperatuurshock te besparen, maar het gebruik van de vaatwasser bespaart je uiteindelijk alsnog tijd.

7 dingen die je vandaag nog kan schoonmaken met de vaatwasser

Maak ondertussen de binnenkant van je koelkast schoon door een doekje met allesreiniger of afwasmiddel langs de zijkanten te halen, wederom gevolgd door een vochtige en vervolgens droge doek. Een sponsje wordt afgeraden omdat dat schade kan veroorzaken, net als heftige schoonmaakmiddelen. Vergeet trouwens bij het schoonmaken het deurrubber van je koelkast niet!

Als zowel de losse onderdelen als de binnenkant schoon zijn, doe je de planken weer in de koelkast, zet je het voedsel er terug in, en zet je de elektriciteit weer aan. Maak vervolgens met een doekje nog even de buitenkant schoon.

Af en toe een grondige schoonmaakbeurt

Ongeveer eens per jaar is het handig je koelkast nog iets grondiger schoon te maken. Maak bij een vrijstaande koelkast bijvoorbeeld het rooster aan de achterkant schoon met een stofzuiger. Dan wordt het niet te stoffig, zodat je koelkast beter werkt.

Zorg er ook voor dat je bij het schoonmaken van je koelkast af en toe de waterafvoer meeneemt. Deze zit onderin de koelkast. Met een satéprikker doe je dat gemakkelijk.

Leer het van de beste: zo ruimt Marie Kondo haar keukenkasten op

koelkast schoonmaken
Bron: Roomed

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Je koelkast schoonmaken als een pro: zo doe je het makkelijk zelf
Sluiten