Jaime Andreas
Jaime Andreas Lifestyle 20 mrt 2020

Goed idee: zelf knoflook kweken

Knoflook is geweldig. Ik denk dat we het daar allemaal unaniem over eens zijn. Het kan een gerecht van goed naar geweldig tillen. Het is een top smaakmaker door pasta of andere gerechten, maar ook lekker als smeersel op een stokbroodje. Kortom: van knoflook worden we gelukkig. Zelf knoflook kweken is dan ook een geweldig idee.

En zelf knoflook kweken is helemaal niet zo moeilijk als je zou denken. Je hebt er alleen eventjes geduld voor nodig.

Knoflook kweken doe je zo

Belangrijk om te vermelden: met de knoflookbollen uit de supermarkt krijg je niet het gewenste resultaat. Haal je bollen dus bij een zadenleverancier, een biologische markt of een tuincentrum.

Buiten knoflook kweken

September tot en met oktober is de beste tijd om knoflook te poten. Vanaf eind juni het volgende jaar kun je de knoflook dan oogsten. Je moet dus wel even op je eigen knofjes wachten.

Zo ga je te werk: verdeel een bol knoflook voorzichtig in losse tenen. De grootste en meest egale tenen stop je in de grond met het puntje naar boven. Plant de tenen op 5 centimeter diepte en zo’n 10 tot 15 centimeter uit elkaar.

Plant de knoflook op een plek waar veel zon schijnt en in een grond die goed waterdoorlatend is. Je hoeft er verder bijna niet naar om te kijken! Zorg er alleen voor dat de grond rondom de knoflook onkruid vrij is en dat de grond altijd licht vochtig is. Oogsten kun je wanneer de toppen geel worden.

Binnen knoflook kweken

Knoflook kan je ook prima binnen kweken. Hiervoor heb je de volgende dingen nodig: een grote ruime (terracotta) pot, goede potgrond en hydrokorrels.

Je wil de knoflook het liefst laten groeien in een warme periode, dus april of mei zijn prima maanden om de knoflook in de grond te stoppen. Dan kun je ze in augustus oogsten.

Plant de tenen knoflook 5 centimeter diep in de potgrond, weer met het puntje naar boven. Zet vervolgens de pot op een zonnige plek in huis en houdt de grond licht vochtig.

Wil je graag andere plantjes stekken?

Bron: Avri Tuincentrum

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Goed idee: zelf knoflook kweken
Sluiten